Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ECOFIN, αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη θέσπιση νέας γενιάς «ιδίων πόρων» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης

Ίδιοι πόροι

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με την προσαρμοσμένη δέσμη μέτρων για την επόμενη γενιά ιδίων πόρων.

Επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε γενική προσέγγιση σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ είναι ένα σύνολο κοινών κανόνων για τις εθνικές δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, οι οποίοι ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη. Σκοπός τους είναι να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να προωθούν τη σύγκλιση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η μεταρρύθμιση απαρτίζεται από τρεις προτάσεις:

  1. τον κανονισμό σχετικά με τον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία
  2. τον κανονισμό για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος
  3. την οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών

Δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα

Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τη «δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα». Η δέσμη αποτελείται από μια πρόταση που καθορίζει το νομικό πλαίσιο για την ενδεχόμενη εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ και μια πρόταση σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των μετρητών σε ευρώ.

Επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση του οικονομικού και δημοσιονομικού αντικτύπου της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εκδώσει εκτελεστικές αποφάσεις για την έγκριση τροποποιημένων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υπέβαλαν ορισμένα κράτη μέλη.

Όλα τα κράτη μέλη έχουν υποβάλει τροποποιήσεις των εθνικών τους σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τουλάχιστον μία φορά, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες επιχορηγήσεις του REPowerEU, να αιτηθούν διαθέσιμα δάνεια ή να συνεκτιμήσουν τα επικαιροποιημένα κονδύλια του ΜΑΑ.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2024, την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2024 και τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Φορολογία

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα φορολογίας και συμπεράσματα σχετικά με την πρόοδο που σημείωσε η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας».

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των εργασιών επί των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία