Μια σειρά από νέες υποσχέσεις που ανακοινώθηκαν στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα – από τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου – δεν θα είναι από μόνες τους αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) .

Μέχρι στιγμής, 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διπλασιάσουν το ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, ενώ 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030 βάσει του Χάρτη για την απαλλαγή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

COP28: Ο ΟΠΕΚ αντιτίθεται στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Τεράστιο χάσμα

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΑ, εάν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αυτό θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2030. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του χάσματος εκπομπών που πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να περιοριστεί η υπερθέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα μονοπάτι για την επίτευξη διεθνών κλιματικών στόχων», ανέφερε. «Ο ΔΟΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην COP28 και να ενημερώνει την αξιολόγησή του, όπως απαιτείται».

Εκτός από την προσθήκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τον περιορισμό του μεθανίου, ανέφερε ότι απαιτείται ένας μηχανισμός χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας για τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια σε φτωχότερες χώρες. Ο ΔΟΕ είπε επίσης ότι ο κόσμος θα πρέπει να δεσμευτεί για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και να τερματίσει τις νέες εγκρίσεις σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η σύνοδος κορυφής COP28 διαρκεί έως τις 12 Δεκεμβρίου.

«Επιτακτική ανάγκη»

«Είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετά καλό», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Ο Μπιρόλ είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» οι χώρες να συμφωνήσουν σε μια «εύρυθμη και δίκαιη μείωση των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με τους διεθνείς μας στόχους για το κλίμα» στην COP28 . Μάλιστα, κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Υπήρχε ένα «μεγάλο χάσμα» μεταξύ της αναλογίας των επενδυτικών τους δαπανών που προορίζονται για καθαρές τεχνολογίες και του «πόσο μιλούν για . . . κλιματική αλλαγή στις ομιλίες τους», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green