Μόλις κατά 30% θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη διάρκεια της Συνόδου για το κλίμα στο Ντουμπάι, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) να επισημαίνει ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις δεν επαρκούν για τον στόχο της συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

COP28: Ο ΟΠΕΚ αντιτίθεται στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

«Αν και οι δεσμεύσεις είναι ένας θετικός σταθμός για να επιτεθούμε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του ενεργειακού τομέα, απέχουν πολύ από το να επαρκούν για να καταστεί δυνατό να τηρηθούν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι, ιδιαίτερα ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου» πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, γράφει ο ΔΟΕ στην ανάλυσή του, δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διπλασιάσουν το ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, ενώ 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030 βάσει του Χάρτη για την απαλλαγή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Γκουτέρες: Χρειάζονται βαθιές περικοπές

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες που συμμετέχουν στην COP28 να συμφωνήσουν σε βαθιές περικοπές των εκπομπών για να εμποδίσουν τη θερμοκρασία να ανέβει περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Μιλώντας από το βήμα της COP28, ο Γκουτέρες τόνισε ότι παρά τις υποσχέσεις, οι εκπομπές βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ και τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια αιτία για αυτό.

Κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και ανάπτυξη ΑΠΕ

Έκκληση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων απηύθυναν από την πλευρά τους στην COP 28 oι φτωχές νησιωτικές χώρες, που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική κρίση.

«Δεν θα επιστρέψουμε σιωπηλά στους υγρούς τάφους μας. Δεν θα φύγουμε από δω, αποδεχόμενοι αποτέλεσμα το οποίο δεν θα μας παρέχει ένα ασφαλές μέλλον για την περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Σιλκ, υπουργός φυσικών πόρων των Νήσων Μάρσαλ.

Προειδοποίηση από τον πρόεδρο της συνόδου

Ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν Αχμέντ Αλ–Τζαμπέρ κάλεσε σήμερα τις χώρες να δουλέψουν σκληρότερα, να είναι ευέλικτες και να δεχτούν να συμβιβαστούν για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων -για πρώτη φορά- και των λέξεων, αναφορικά με το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που οι διαπραγματευτές φαινόταν ότι αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικά από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, όπως το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, ο Αλ–Τζαμπέρ τόνισε απευθυνόμενος στις χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη ότι η υποβάθμιση της φιλοδοξίας επίτευξης συμφωνίας, αλλά και η αποτυχία, δεν αποτελούν επιλογές.

Ούτε σκέψη για συμφωνία με στόχο τα ορυκτά καύσιμα από ΟΠΕΚ+

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ προέτρεψε τις χώρες της ομάδας OPEC+ να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία στην COP28 που στοχεύει τα ορυκτά καύσιμα.

Την επιστολή αυτή κατήγγειλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γούπκε Χούκστρα, μεταξύ άλλων εκπροσώπων χωρών.

«Είναι σαφές από πολλούς, εμού συμπεριλαμβανομένου, ότι [η επιστολή του ΟΠΕΚ] έχει θεωρηθεί άστοχη. Δεν βοηθάει. Δεν είναι συντονισμένη με αυτά που ζητάει ο κόσμος όσον αφορά την πολύ δραματική κατάσταση του κλίματός μας» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, στη Βενετία, στο Μεγάλο Κανάλι, ακτιβιστές της “Extinction Rebellion” έβαψαν πράσινα τα νερά του και κρεμάστηκαν από τη γέφυρα Ριάλτο, ενώ μπορούσε κανείς να διαβάσει το εύστοχο σύνθημα στο πανό: «COP28: Όσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες, εμείς κρεμόμαστε από μια κλωστή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green