Στο στρατόπεδο των «ταύρων» για τα ελληνικά ομόλογα προσχωρεί και η UBS, επιβεβαιώνοντας την σημαντική ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες μετά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Έτσι, μετά την JP Morgan, και η UBS, δηλώνει bullish στα ελληνικά ομόλογα, στην ανάλυσή της «Greece’s credit upgrade and bond indices implications».

Μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch σε BBB-, και με δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Standard & Poor’s, οι ελληνικοί τίτλοι επιστρέφουν στους δείκτες ομολόγων ενδεχομένως από την αρχή του ερχόμενου έτους. Με άλλα λόγια θα είναι επιλέξιμο για τον δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, ο οποίος θα ενισχύσει την ελκυστικότητά τους σε διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τους δείκτες IG.

Πόλος έλξης τα ελληνικά ομόλογα – Υποχωρούν οι αποδόσεις στην ευρωζώνη

Μια τέτοια εξέλιξη επομένως θα ενισχύσει τη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στους δείκτες στάθμισης, τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη, προκαλώντας εισροές. Αν και οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα είναι δίκαιες, οι εισροές, ιδίως από passive index θεσμικούς επενδυτές, θα ενισχύσουν το ράλι ανόδου δικαιολογώντας τις τοποθετήσεις, εξηγεί η UBS.

Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας

Η UΒS επαναλαμβάνει επίσης την εκτίμηση ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα στηρίξουν την ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντική μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους, στο 159% του ΑΕΠ φέτος και στο 144% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 3% την επόμενη διετία. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025.

Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από:

  1. τις εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  2. τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών
  3. την βελτίωση του τραπεζικού κλάδου
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές