Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, καθώς οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τον χορό μείωσης των επιτοκίων στις αρχές του 2024.
Καταλύτη για την πτώση των αποδόσεων στους ευρωπαϊκούς τίτλους, αποτελεί η στροφή-έκπληξη στην στάση της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εκ των πλέον επιθετικών γερακιών της ΕΚΤ, η οποία έβαλε φρένο σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, μετά από μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση του πληθωρισμού.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, τώρα μειώνεται επίσης πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικές» τόνισε σε συνέντευξή της στο Reuters, και υπογράμμισε, ότι «τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθιστούν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,28%. Σημαντική πτώση καταγράφει και η απόδοση του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, η οποία διαμορφώνεται στο 3,487%, με το spread να έχει υποχωρήσει στις 114 μονάδες. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ψηλά στις επενδυτικές επιλογές των ξένων αναλυτών μετά από ένα δίμηνο αναταράξεων που οδήγησε μάλιστα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 4,5% στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Από την αρχή του Νοεμβρίου, όμως, έχει αρχίσει μια τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων και ανόδου των τιμών, με αρκετούς αναλυτές να συστήνουν θέσεις long στους ελληνικούς τίτλους.
Ελληνική οικονομία: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch
Το πλήγμα του 2022
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές και τα κρατικά ομόλογα στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές παγκοσμίως δέχθηκαν πλήγμα το 2022 και νωρίτερα φέτος μετά από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
«Έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ακόμα κι αν κανείς δεν το περίμενε», σχολίασε ο Andrzej Szczepaniak, ανώτερος οικονομολόγος στη Nomura, αναφερόμενο στα σχόλια της Σνάμπελ.
Πλέον οι traders τιμολογούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο και σχεδόν 150 μονάδες βάσης περικοπών μέχρι το τέλος του 2024.
Το δώρο για τα ελληνικά ομόλογα
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πάντως, αναμένεται να συνεχίσουν να επωφελούνται από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά και την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από την Fitch την περασμένη Παρασκευή. Πρόσφατη ανάλυση της Commerzbank Research, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν να επωφελούνται, παρά το γεγονός το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης αποτυπώνεται ήδη στην τιμή.
«Η Ελλάδα θα απολαύσει περισσότερες ούριες αξιολογήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Fitch», υποστηρίζει και προσθέτει: «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την Ελλάδα να επανενταχθεί σε σημαντικούς δείκτες κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο, όπως οι δείκτες iBoxx ή οι δείκτες Bloomberg Barclays Euro Sovereign».
Ποιοι είναι οι δείκτες
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους «Big3» (Fitch και Standard and Poor’s) γεγονός που αυτoμάτως ξεκλειδώνει την πρόσβασή της σε μια σειρά από αναβαθμισμένους δείκτες. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικοί τίτλοι θα καταστούν ορατοί σε μεγάλους και πιο ποιοτικούς επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Με λίγα λόγια οι κωδικοί ISIN των ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στους δείκτες FTSE World Government Bond Index (WGBI) και iBoxx του Standard & Poor’s.
Ο δείκτης FTSE World Government Bond Index (WGBI) είναι ο αναγνωρισμένος κορυφαίος δείκτης αναφοράς για την παγκόσμια έκθεση σε κρατικά ομόλογα, τον οποίο ακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης FTSE WGBI μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, σε τοπικό νόμισμα, επενδυτικής διαβάθμισης από περισσότερες από 20 χώρες, εκφρασμένων σε διάφορα νομίσματα, και διαθέτει ιστορικό άνω των 30 ετών.
Οι δείκτες iBoxx αντιπροσωπεύουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ενώ η μέση βαθμολογία iBoxx προσδιορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο δείκτης IHS Markit iBoxx® EUR αντιπροσωπεύει την αγορά σταθερού εισοδήματος επενδυτικής βαθμίδας για ομόλογα σε ευρώ. Οι κανόνες του δείκτη προσφέρουν ευρεία κάλυψη του σύμπαντος των ομολόγων της Ευρωζώνης και διατηρούν ελάχιστα πρότυπα επενδυτικής βιωσιμότητας και ρευστότητας.
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες