Η Ελλάδα θα έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το 2024. Οι προοπτικές για την Ευρώπη το 2024 είναι πιθανό να βελτιωθούν λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, της εξασθένησης της πιστωτικής επιβάρυνσης που θα υπερκαλύψει την αντίρροπη τάση της δημοσιονομικής πολιτικής και θα διαμορφωθεί σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε ολόκληρη τη ζώνη για το επόμενο έτος.

Κατά την άποψή μας, η ελληνική οικονομία θα έχει αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού σύμφωνα με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επωφεληθεί από μια παρατεταμένη ανάκαμψη που θα καθοδηγείται από την κατανάλωση, σύμφωνα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά με τη διαφορά ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η χώρα θα βιώσει επίσης την ευκαιρία για μια σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών χάρη στην υπερμεγέθη ευρωπαϊκή στήριξη.

Καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα ομαλοποιηθεί το επόμενο έτος, αναμένουμε επίσης ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό μίας μείωσης ανά συνεδρίαση έως το τέλος του έτους.

Ενα τέτοιο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων θα συμβάλει σε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς τις επενδύσεις μείγμα πολιτικής για το 2024 και μετά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να εμπλακεί στο πρώιμο στάδιο της επενδυτικής ανάκαμψης χάρη στην εξαιρετική στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

Με μέσο κόστος χρέους κάτω από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα και ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επανέλθουν στους διεθνείς δείκτες αναφοράς χρέους από τον Ιανουάριο του 2024, η χώρα έχει την ευκαιρία να τηρήσει την υπόσχεσή της μέσω της σταθερής εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί να το κάνει αυτό διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή πορεία προς τη μείωση του χρέους.

Η Ευρωζώνη πρέπει να στραφεί από μια ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση σε μια ανάπτυξη με γνώμονα τις επενδύσεις, προκειμένου να καλύψει το επενδυτικό της χάσμα με την οικονομία των ΗΠΑ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δικό της χάσμα κεφαλαιουχικών δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το οποίο φτάνει το 5% του ΑΕΠ. Μπορεί να καλύψει το χάσμα και, ταυτόχρονα, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διαρθρωτικής αλλαγής που απαιτείται για την ευρωπαϊκή οικονομία.

* Ο κ. Φίλιπο Ταντέι είναι ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό