Η στεγαστική κρίση στη Γερμανία κινδυνεύει να ενταθεί, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους κατασκευαστές της χώρας διαμαρτύρονται για ανεπαρκείς παραγγελίες και περισσότεροι από ένας στους 10 αναφέρουν οικονομικές δυσκολίες, αναφέρει το Bloomberg.

Τον Νοέμβριο, το 49,1% των κατασκευαστών δήλωσαν ότι υποφέρουν από έλλειψη νέων παραγγελιών, από 48,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo με έδρα το Μόναχο. Αυτό αντιπροσωπεύει την όγδοη συνεχόμενη αύξηση και το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1991.

ΕΕ: Όλο και ακριβότερη η στέγαση στην Ευρώπη

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε σε 11,1% από 9,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα.

«Οι κατασκευαστές κατοικιών χάνουν μαζικά πελάτες», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo. «Το κλίμα μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα παραμένει παγωμένο».

Το υψηλό κόστος κατασκευής, που έχει εκτιναχθεί και τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πολλά έργα ασύμφορα και η πίεση στους κατασκευαστές θα μπορούσε να πλήξει τη μακροπρόθεσμη κατασκευαστική ικανότητα και να εντείνει τις ελλείψεις.

O στόχος του καγκελάριου

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς απέτυχε να επιτύχει τον στόχο της κατασκευής 400.000 κατοικιών ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα , οι εταιρείες που ανέφεραν ακυρώσεις παραγγελιών υποχώρησαν ελαφρώς στο 21,5% από 22,2%.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα της κατασκευής κατοικιών έφτασε ωστόσο σε χαμηλό ρεκόρ και με τις περισσότερες απαντήσεις να έχουν δοθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ο αντίκτυπος της πτώχευσης της Signa του αυστριακού μεγιστάνα ακινήτων Rene Benko δεν έχει ακόμη φανεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Η πτώχευση της Signa έγινε γνωστή στα τέλη του προηγουμενου μήνα, μετά την αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών για εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης, καθιστώντας την εταιρεία το μεγαλύτερο θύμα μέχρι στιγμής από τον εκτροχιασμό της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή