Ο γίγαντας ακινήτων και λιανικής Signa κήρυξε πτώχευση την Τετάρτη, μετά από αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών για εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης, καθιστώντας την εταιρεία το μεγαλύτερο θύμα μέχρι στιγμής από τον εκτροχιασμό της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη.

Ελεγχόμενος από τον Αυστριακό μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου Chrysler της Νέας Υόρκης, καθώς και πολλών μεγάλων έργων και πολυκαταστημάτων σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Αλλαγή σελίδας για τα Selfridges – Αποχωρεί ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας των 23 δισ.

Τα χρέη της Signa Holding ανήλθαν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις ενώσεις προστασίας πιστωτών KSV1870 και Alpenländischer Kreditorenverband (AKV), με 42 υπαλλήλους και 273 πιστωτές να επηρεάζονται από τη διαδικασία.

Ο όμιλος αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η εμβέλεια εκτείνεται από το πιο γνωστό πολυκατάστημα της Γερμανίας, το KaDeWe του Βερολίνου, μέχρι την κορυφαία αλυσίδα πολυκαταστημάτων της χώρας Galeria και ένα έργο ουρανοξύστη, πρόκειται να στείλει απόνερα σε ολόκληρη την αγορά ακινήτων της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της κατάρρευσης της εταιρείας. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι όλοι όσοι επένδυσαν εδώ, ειδικά οι τράπεζες, να παραμείνουν σταθεροί», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι κρίσιμο».

Έρευνα από αναλυτές της αυστριακής Raiffeisen Bank International, ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές της Signa, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δυσκολίες της θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων εάν αρχίσει να ξεφορτώνεται ακίνητα.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Signa στην Αυστρία δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο της Βιέννης για να ξεκινήσει διαδικασία αφερεγγυότητας και να ξεκινήσει μια αναδιοργάνωση του ομίλου. «Στόχος είναι η εύρυθμη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων… και η βιώσιμη αναδιάρθρωση της εταιρείας», αναφέρει η σχετική αίτηση.

Η Signa ανήκε και ελεγχόταν κατά πλειοψηφία από τον Benko, αν και ορισμένα μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού βιομήχανου Hans Peter Haselsteiner, είχαν μικρότερα μερίδια.

Η αφερεγγυότητα της εταιρείας χαρτοφυλακίου αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο του ομίλου. Οι τελευταίες επενδυτικές συνομιλίες για την παροχή ρευστότητας για τη θυγατρική Signa Prime -στην οποία η Signa Holding είναι πλειοψηφικός μέτοχος- εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και έχουν μόνο μικρές πιθανότητες επιτυχίας, δήλωσε στο Reuters άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα.

Η Signa Prime Selection είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ακινήτων της Signa, με ακαθάριστη αξία ενεργητικού 20,4 δισ. ευρώ.

Άλλοι επενδυτές μειοψηφίας στο τμήμα Prime περιλαμβάνουν τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο της βιομηχανίας Klaus-Michael Kuehne, το γερμανικό ίδρυμα RAG και τη γαλλική οικογένεια Peugeot.

Η μονάδα εστιάζει σε επενδύσεις σε ακίνητα σε προνομιακές τοποθεσίες στο κέντρο πόλεων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη βόρεια Ιταλία.

Η πιο απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού στην 25χρονη ιστορία του ευρώ έχει προκαλέσει πτώση των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία, όπου είναι αγκυροβολημένο μεγάλο μέρος των εργασιών του ομίλου.

Η Signa κατηγόρησε για τα προβλήματά της εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της στα ακίνητα και την πίεση στις αγορές σε μεγάλους δρόμους.

Η αφερεγγυότητα της αφήνει ένα ίχνος μισοτελειωμένων κατασκευαστικών έργων σε ολόκληρη τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα ψηλότερα κτίρια της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή