Στην «ασφάλεια» των 1.270 – 1.280 μονάδων παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, ακολουθώντας μια πιο επιφυλακτική στάση εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να μην επιθυμούν να προσθέσουν ρίσκο ενόψει και του κλεισίματος του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,19% στις 1.277,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.087,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,28% στις 1.030,57 μονάδες.

Τόνος από το εξωτερικό

Είναι σαφές ότι πέραν από την εγχώρια συντήρηση δυνάμεων, το ΧΑ έχει συνταχθεί με το διεθνές κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς Federal Reserve και ΕΚΤ θα ανακοινώσουν τα επιτόκια παρέμβασης και κυρίως τις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά για τελευταία φορά φέτος στις 13 και 14 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η ψυχολογία κυριαρχείται από αντίρροπες τάσεις, η κάθε μία έχει το δικό της ειδικό βάρος και η πλάστιγγα ισορροπεί.

Όπως εκτίμησε και η Beta Securities, ήδη προεξοφλούνται μειώσεις επιτοκίων από τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο η μείωση των τιμών του πετρελαίου ήρθε σαν αποτέλεσμα των νέων εκτιμήσεων για ύφεση στις οικονομίες. Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες η επενδυτική κοινότητα θα εστιάσει την προσοχή της στα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αμετάβλητους ετήσιους ρυθμούς σε σχέση με όσα είδαμε τον Οκτώβριο (Ονομαστικός πληθ. 3,1%, Δομικός 4,0%).

Σε κάθε περίπτωση όμως αργά ή γρήγορα η αγορά πρέπει να σπάσει τη συσσώρευση της και να δώσει μια πιο ξεκάθαρη κίνηση. Τεχνικά οι δείκτες συνηγορούν προς ένα ανοδικό ξέσπασμα, αλλά σαφώς ο τόνος θα δοθεί και από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα το κλίμα είναι θετικό, αλλά εδράζεται σε εικασίες που ενδεχομένως να μην επιβεβαιωθούν, όπως το χρόνο μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Αρκετά στοιχεία όμως σε αυτό το μέτωπο θα μας δώσει αυτή η εβδομάδα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κερδίζει 2,88%, με τον Τιτάνα να ενισχύεται κατά 1,68%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Autohellas χάνει 2,37%, ενώ ΕΥΔΑΠ και Quest σημειώνουν απώλειες 1,77% και 1,60% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Λάμδα, Βιοχάλκο, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι οι Alpha bank, Eurobank, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες