Οριακή πτώση στο 3,1% από 3,2% έναν μήνα πριν, κατέγραψε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και οι δύο αριθμοί ήταν σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις και ελάχιστα άλλαξαν από τον Οκτώβριο.

Η μείωση κατά 2,3% στις τιμές της ενέργειας συνέβαλε στον έλεγχο του πληθωρισμού, καθώς η βενζίνη μειώθηκε κατά 6% και το μαζούτ έπεσε κατά 2,7%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ η ενέργεια μειώθηκε κατά 5,4%.

Οι τιμές στέγασης, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 6,5% σε 12μηνη βάση. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός παρουσίασε σταθερή πτώση από τότε που κορυφώθηκε στις αρχές του 2023. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Το βλέμμα στη Fed

Τα στοιχεία έρχονται μόλις μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια .

Η έκθεση ακολούθησε τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής που έδειχναν ότι οι θέσεις εργασίας επιταχύνθηκαν τον Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο

Η Fed αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να είναι βέβαιοι ότι η εκστρατεία αυστηροποίησης της πολιτικής της έχει ολοκληρωθεί.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% από τον Μάρτιο του 2022.

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να στραφεί σε μια σειρά περικοπών επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να χρειαστεί μέχρι τον Μάιο προκειμένου να αποφασίσει την πρώτη μείωση, σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders σε έρευνα του Reuters.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 199.000 νέους εργαζομένους τον Νοέμβριο, πάνω από τις 180.000 που περίμεναν οι οικονομολόγοι, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα στο 3,7%, από 3,9% τον Οκτώβριο. Το ωρομίσθιο στη χώρα αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, περισσότερο από το αναμενόμενο. Και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε επίσης, στο 62,8%.

Σε ξεχωριστή έκθεση την Παρασκευή διεφάνη ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο καθώς τα νοικοκυριά είδαν τις πληθωριστικές πιέσεις να μειώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή