Η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε ελάχιστα σημάδια ύφεσης τον Νοέμβριο, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν ακόμη πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε παρά τα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 199.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση για τον μήνα, ελαφρώς καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 3,9%, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 62,8%.

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Η έρευνα του τμήματος στα νοικοκυριά, που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, έδειξε πολύ πιο ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 747.000 και μια προσθήκη 532.000 εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,4% για τον μήνα και 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μηνιαία αύξηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση 0,3%, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ευθυγραμμισμένος.

Ανάμεικτη αντίδραση στις αγορές

Οι αγορές επεφύλαξαν ανάμεικτη αντίδραση στην έκθεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο να είναι συγκρατημένα αρνητικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.

«Αυτό που θέλαμε ήταν μια ισχυρή αλλά μετριασμένη αγορά εργασίας, και αυτό είδαμε στην έκθεση του Νοεμβρίου», δήλωσε στο CNBC, ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union, σημειώνοντας «υγιή ανάπτυξη θέσεων εργασίας, χαμηλότερη ανεργία και αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά εργασίας θα φτάσει σε μια φυσική ισορροπία γύρω στις 150.000 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος, κάτι που είναι αρκετό για να συνεχιστεί η επέκταση και δεν αρκεί για να προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων της Fed».

Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία των ΗΠΑ.

Αν και η ανάπτυξη αψήφησε τις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για ύφεση φέτος, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν απότομη επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο και χλιαρά κέρδη το 2024.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν στενά τους αριθμούς των θέσεων εργασίας καθώς συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό που έτρεχε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών αλλά έχει δείξει σημάδια χαλάρωσης τον τελευταίο καιρό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή