Να υποχρεωθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  να κάνει τεστ αντοχής στις αμερικανικές τράπεζες για να εξετάσει την ανθεκτικότητά τους  «σε μια πιθανή ξαφνική απώλεια πρόσβασης στην αγορά της Κίνας» καλεί  επιτροπή του Κογκρέσου.

Η προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή συγκαταλέγεται μεταξύ των δεκάδων συστάσεων που περιέχονται στην έκθεση που συνέταξε την Τρίτη η επιτροπή Κίνας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας. Σε μια σπάνια διακομματική συνεργασία, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ζητούν αυξημένους δασμούς και περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες, ενώ προετοιμάζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις για έναν πιθανό πόλεμο.

Moody’s: Γιατί έστειλε σπίτι τους υπαλλήλους πριν την υποβάθμιση της Κίνας

Τι περιέχει η έκθεση

Η έκθεση καταγράφει ένα ευρύ νομοθετικό σχέδιο, που αν υιοθετηθεί, θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, θα περιορίσει σημαντικά τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα και θα περιορίσει ή θα απαγορεύσει περαιτέρω την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά για εταιρείες όπως η TikTok, καθώς και για κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατασκευαστές τσιπ και τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Καθορίζει επίσης την στρατηγική για την άμβλυνση του πλήγματος στις αμερικανικές εταιρείες και τις τράπεζες από τα πιθανά κύματα κλονισμού μιας μερικής αποσύνδεσης και σε πιο σοβαρά σενάρια την προστασία των τραπεζών και τη θέσπιση σαρωτικών οικονομικών κυρώσεων κατά του Πεκίνου σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε αυτό. Και νομίζω ότι ένας από αυτούς τους τομείς αστάθειας είναι η οικονομική σχέση» είπε στην Washington Post ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, ο βουλευτής Raja Krishnamoorthi, (Ill.). «Πρέπει τώρα να μετρήσουμε πού βρισκόμαστε, να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα της κατάστασης και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

Τα σενάρια

Η επιτροπή κάλεσε την Fed να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές των κυρώσεων κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Times, εν μέρει λόγω της ανησυχίας για σύγκρουση σχετικά με την Ταϊβάν. Οι ανησυχίες αυτές έχουν αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς Αμερικανοί ναύαρχοι και στρατηγοί έχουν σταματήσει να κάνουν προβλέψεις δημόσια σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για κινεζική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν.

Η διακομματική έκθεση κάλεσε το Κογκρέσο να απαιτήσει από την κυβέρνηση να καταρτίσει σχέδια με τους συμμάχους «για την επιβολή σοβαρού διπλωματικού και οικονομικού κόστους στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε περίπτωση που προβεί σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν ή άλλων συμμάχων ή εταίρων των ΗΠΑ».

Η σύσταση ακολούθησε δύο σενάρια πολέμου που διεξήγαγε η επιτροπή φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός με στελέχη της Wall Street, τα οποία έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαντήσουν οικονομικά στην κινεζική επιθετικότητα προς την Ταϊβάν χωρίς να προκαλέσουν «σοβαρή ζημιά» στη δική τους οικονομία. Το δεύτερο σενάριο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, όπου η ομάδα αξιολόγησε την πιθανή οικονομική και στρατιωτική αντίδραση της Αμερικής σε έναν πόλεμο για την Ταϊβάν.

Η επιτροπή ανέφερε τότε ότι στην υποθετική σύγκρουση του 2027, η παγκόσμια οικονομία θα έχανε τρισεκατομμύρια δολάρια σε περίπτωση ενός επακόλουθου οικονομικού αποκλεισμού της Κίνας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών στη σύνοδο κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο μήνα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, μέτριες μεν αλλά σημαντικές δε εξελίξεις μετά από μια χρονιά αναταραχής. Όμως σύμβουλοι επιχειρήσεων που συμβουλεύουν εταιρείες για την Κίνα λένε ότι τα ανώτατα στελέχη παραμένουν ανήσυχα, ιδίως λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετώπιζαν στη μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα.

Η έκθεση της επιτροπής  ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «γραφείο συντονισμού» υπεύθυνο για την αξιολόγηση των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών επιπτώσεων της κινεζικής στρατιωτικής και οικονομικής επιθετικότητας.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης στη διοίκηση να ανακαλέσει τις άδειες που επιτρέπουν σε αμερικανικούς ομίλους να πωλούν τεχνολογία στη Huawei, την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι διευκολύνει την κατασκοπεία από το Πεκίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα μια επιλογή: να αποδεχθούν το όραμα του Πεκίνου για την Αμερική ως οικονομικό υποχείριό του ή να υπερασπιστούν την ασφάλεια, τις αξίες και την ευημερία μας», καταλήγει η έκθεση.

Η απάντηση της Κίνας

Το έργο της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για το TikTok, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και τις αμερικανικές εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα, προκάλεσε την έντονη καταδίκη του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και μεμονωμένους νομοθέτες ότι ακολουθούν μια πολιτική οικονομικού «εκφοβισμού» με στόχο τον περιορισμό της νόμιμης ανάπτυξης της Κίνας και των εταιρειών της.

«Η σχετική έκθεση, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση τειχών και φραγμών και πιέζει για αποσύνδεση και αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού και θα υπονομεύσει τη διεθνή οικονομική και εμπορική τάξη και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες. Τέτοιες προσπάθειες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός», δήλωσε ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Είπε ότι η Κίνα «θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή