Την παράταση των διαβουλεύσεων εως και τα χαράματα της Τετάρτης, αποφάσισαν οι «οικοδεσπότες» της COP28, της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο προεδρεύων της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι, ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας που θα έχει την υποστήριξη όλων των πλευρών.

Για τον σκοπό αυτόν, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

COP28: Σβήνουν οι ελπίδες για συμφωνία κατάργησης των ορυκτών καυσίμων

«Κατά τη διάρκεια της (χθεσινής) νύχτας και καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ο προεδρεύων της COP28 και οι συνεργάτες του είχαν εκτενείς διαβουλεύσεις με πολλούς εκπροσώπους» διαπραγματευτικών ομάδων και χωρών-μελών, αναφέρει η ανακοίνωση. «Στόχος να διασφαλιστεί ότι όλοι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις. Είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας που θα έχει την υποστήριξη όλων», υπογραμμίζεται.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 03:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος), ενημέρωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και περισσότερες από ακόμα 100 χώρες πιέζουν για δέσμευση στη σταδιακή κατάργηση (phase out) των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο το μπλοκ των πετρελαιοπαραγών χωρών, με επικεφαλής της Σουηδική Αραβία, απορρίπτουν την πρόταση ως απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Μάλιστα, ο ΟΠΕΚ είχε εξάλλου ζητήσει από τις χώρες-μέλη του να αντιταχθούν στην πρόταση.

Το νέο σχέδιο του ΟΗΕ δεν περιέχει καμία αναφορά σε phase out και κάνει μόνο λόγο για «μείωση της κατανάλωσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο», γεγονός που δείχνει ότι μια συμφωνία για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι μάλλον αδύνατη.

Ο ίδιος  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι για να είναι επιτυχής η σύνοδος πρέπει να υπάρξει δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green