Στο δεύτερο πάνελ του ΟΤ Forum βρέθηκαν ο Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Shopflix, ο Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, και ο Γιώργος Μαντέλας, διευθυντής των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

Η συζήτηση των τριών με συντονιστή τον Νίκο Φιλιππίδη άνοιξε με το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και πώς αυτή επηρεάζει την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως είπε ο κ. Μαντέλας η πολιτική σταθερότητα είναι πλέον γεγονός και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαντέλας, υπάρχουν επιφυλάξεις μόνο για τι πραγματικές μεταρρυθμίσεις καθώς ακόμη δεν έχουμε δει κάτι ξεκάθαρο. Ο κ. Μαντέλας τόνισε ότι έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη να βρει βηματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο Χρήστος Καλογεράκης είπε σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα ότι πρόκειται για ένα γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο και ότι έρχεται σε μια πολύ καλή στιγμή για τη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει αστάθεια τα τελευταία χρόνια  (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, πόλεμος Ισραήλ) και ότι όλα αυτά επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα. Σε αυτό το τοπίο η Ελλάδα είναι μία θετική εικόνα, είπε ο κ. Καλογεράκης. Τόνισε ότι η επενδυτική βαθμίδα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα είναι στοιχεία που προδικάζουν για ένα θετικό 2024.

«Πλέον, επενδυτές έχουν βάλει στα ραντάρ τους την Ελλάδα για πιθανές επενδύσεις και εξαγορές», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Shopflix. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2014-2015 είχα φάει μία μέρα σε διαπραγματεύσεις με ξένους για να πείσω περί της σταθερότητας της χώρας, το 2019 το ίδιο, αυτό δεν γίνεται σήμερα». Ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να είναι ελκυστική μόνο για τους ξένους επενδυτές, αλλά αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία και η πολιτική σταθερότητα συμβάλει και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε, σαν οικονομία, βαθμίδα. Στα προβλήματα περιέλαβε τις λιγότερες επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος, την γραφειοκρατία, την έλλειψη «χεριών και μυαλών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα φορολογικά θέματα που επιβαρύνουν τους μισθωτούς.

Ο Χρήστος Καλογεράκης αναφερόμενος τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είπε ότι η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων θα θα μας κυνηγάει για πολλά χρόνια, «τώρα είμαστε στα πρώτα απόνερά της», είπε χαρακτηριστικά. Για την αγορά εργασίας είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι πρέπει να υπάρξει συνολική στρατηγική και συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Γιώργος Ξηρογιάννης είπε λείπουν από την αγορά χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ 1 στους 4 εργάζεται στη βιομηχανία. Για το θέμα των δεξιοτήτων είπε ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να δώσουν μια σειρά από κινήσεις: διπλασιασμός εισακτέων σε σχολές, σύνδεση πτυχίων με την αγορά εργασίας (πρακτική), η απουσία ενδιάμεσης εκπαιδευτικής βαθμίδας (ΤΕΙ), ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα ενδοεταιρικής κατάρτισης. Όλα αυτά ο κ. Ξηρογιάννης τα συνέδεσε και με το δημογραφικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM