Προς μία δεκαετία υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα περίπου χρόνια βαδίζει η παγκόσμια οικονομία.

OT FORUM – Μυτιληναίος: Η ελληνική βιομηχανία στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό

Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος μιλώντας στο OT FORUM. Τόνισαν παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά την περί του αντιθέτου γενικευμένη αίσθηση, χορηγούν δάνεια.

Υψηλότερος πληθωρισμός

«Την επόμενη δεκαετία ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερος από την προηγούμενη» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή κυρίως στις ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, με το πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση αλλά και την αλλαγή του ρόλου της Κίνας που την προηγούμενη δεκαετία προμήθευε τις αγορές παγκοσμίως με φθηνά προϊόντα.

Σημείωσε ότι η τρέχουσα πληθωριστική κρίση οφείλεται και στην προσφορά, όχι μόνο στη ζήτηση, όμως οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν εργαλεία που επιδρούν μόνο στον τομέα της ζήτησης. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν ήδη φωνές ακαδημαϊκών που τονίζουν ότι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να είναι πληθωρισμός στο 2%, αλλά στο 3% ή στο 4%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεντρικές τράπεζες υπεραντιδρούν», σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Ράπανος.

Νέα περίοδος

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν και στη νέα περίοδο στην οποίαν εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι, παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση που επικρατεί, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν δάνεια (ανήλθαν σε 25 δις. στο εννεάμηνο). Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν αντικίνητρο για τον τραπεζικό δανεισμό.

Σημείωσε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πρόσβαση στον δανεισμό δεν αποτελεί κεντρικό πρόβλημα, καθώς τους επιχειρηματίες περισσότερο προβληματίζουν παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη προσωπικού.

Τόνισε ότι διακρίνεται μία δεκαετία ανάπτυξης για την Ελλάδα, με συστατικά – μεταξύ άλλων – τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη σωστή διακυβέρνηση στις τράπεζες.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε επίσης ότι το μοντέλο της επέκτασης μέσω υποκαταστημάτων στο εξωτερικό είναι πιθανώς παρωχημένο, λόγω των δυνατοτήτων που δίνει η ηλεκτρονική τραπεζική. Υποστήριξε ότι η διαφορά στο επιτόκιο καταθέσεων και χορηγήσεων οδηγεί σε υγιή κέρδη, τονίζοντας ότι για μεγάλες καταθέσεις υπάρχουν τραπεζικά προϊόντα που οδηγούν σε υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων.

«Στο άλλο άκρο ο SSM»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ράπανος υπογράμμισε ότι μόνο το 20% των αιτήσεων χρηματοδότησης απορρίπτεται από τις τράπεζες, και αυτό οφείλεται συχνά σε περιπτώσεις επιχειρηματιών με χαμηλό επίσημο δηλωμένο εισόδημα. Τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια, όπως είπε, χρηματοδοτούνται.

Τόνισε ότι οι κανόνες του SSM είναι πολύ αυστηροί, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο «άλλο άκρο» σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε υπερβολική την πρόβλεψη τα μέλη του ΔΣ των τραπεζών να έχουν τουλάχιστον δεκαετή τραπεζική εμπειρία. Εκτίμησε πάντως ότι αφού οι τράπεζες είναι πλέον ασφαλείς, ο SSM θα χαλαρώσει σταδιακά τα κριτήριά του.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank υποστήριξε ότι οι τράπεζες δεν καταγράφουν υπερκέρδη, ενώ σημείωσε ότι τα κεφάλαια διατηρούνται εντός τραπεζών για να βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια. Γι’ αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δοθεί μερίσματα.

Η επένδυση της UniCredit

Τέλος, χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την επένδυση της UniCredit. Όπως είπε, βάσει της συμφωνίας στη Ρουμανία δημιουργείται μια πολύ ισχυρή τράπεζα, η 3η κατά σειρά από άποψη μεγέθους, η οποία μπορεί να υποστηρίξει και τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη βαλκανική χώρα. Παράλληλα, το γεγονός ότι η UniCredit δεν επλήγη από την κρίση με αποτέλεσμα να αναπτύξει νέα τραπεζικά προϊόντα, θα βοηθήσει και την Alpha Bank.

Ξεκαθάρισε δε ότι πλέον ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και τις ψηφιακές τράπεζες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM