Τις ημέρες που ακολούθησαν την απομάκρυνση του Sam Altman από την OpenAI στις 17 Νοεμβρίου, εργαζόμενοι εντός της εταιρείας και αρκετά μέλη της ευρύτερης τεχνολογικής κοινότητας παρομοίασαν την κίνηση αυτή με πραξικόπημα.

Το αφήγημα αμέσως μετά την απόλυσή του ήταν o Altman βρέθηκε στη δυσάρεστη αυτή θέση αφού ανακάλυψε μικρές, «καυτές» αλήθειες για την εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί εν μέσω κύματος υποστήριξης ακόμη και στις τάξεις της OpenAI. Όλοι συμπαθούσαν τον Altman και η ξαφνική αποπομπή του ήταν σοκαριστική. Ή μάλλον μια αλλοπρόσαλλη κίνηση από ένα διοικητικό συμβούλιο που έδινε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι των απαιτήσεων των ενδιαφερομένων μερών και των επιθυμιών των εργαζομένων του.

Σαμ Άλτμαν: CEO της Χρονιάς από το περιοδικό Time

Τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή του στις επάλξεις της εταιρείας που συνδημιούργησε το 2015, δημοσιεύτηκαν νέες λεπτομέρειες που έριξαν ένα διαφορετικό φως στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να απολύσει προηγουμένως τον Altman.

Σύμφωνα με το Business Insider, τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Altman ήταν ένας ικανός εταιρικός δολοπλόκος που χειραγωγούσε τους ανθρώπους και τις αντιλήψεις εντός της OpenAI για να διατηρήσει το κύρος του και ότι οι τακτικές του έκαναν πολλούς ανθρώπους εντός εταιρείας στον οργανισμό να αισθανθούν άσχημα. Είναι όμως μόνο αυτό;

Altman εναντίον Toner

Όταν το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόλυση του Altman στις 17 Νοεμβρίου, δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις, εκτός από το ότι ο Altman δεν ήταν «ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο».

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Business Insider, υποδηλώνουν ότι το διοικητικό συμβούλιο αναφερόταν σε περιπτώσεις στις οποίες ο Altman «έπαιζε» με τα μέλη του – ειδικά με εκείνα που διαφωνούσαν με την επιθετική του προσέγγιση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI.

Από την αρχή, εξάλλου, υπήρξε ένταση στο εσωτερικό της OpenAI σχετικά με το πόσο προσεκτικά θα έπρεπε να προχωρήσουν, δεδομένης της πιθανής απειλής που θέτει η τεχνολογία για την ανθρωπότητα. Αυτή ήταν που βρέθηκε και στο επίκεντρο της κόντρας με το πρώην πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου Helen Toner.

Ένα μόλις μήνα πριν από το χαμό που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόλυσής του, η Toner, μια ερευνήτρια που εργάζεται σε ένα think tank στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δημοσίευσε ένα έγγραφο με το οποίο όχι μόνο επαίνεσε τον αντίπαλο της OpenAI, Anthropic, για την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του chatbot της, Claude, ενώ επέκρινε την εσπευσμένη κυκλοφορία του ChatGPT.

Ο Altman τηλεφώνησε στην Toner σχετικά με το έγγραφο, τονίζοντάς της ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα» με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ήδη ερευνούσε την OpenAI, σύμφωνα και με τους New York Times.

Η Toner προσφέρθηκε να απολογηθεί γραπτώς στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, αλλά ο Altman έστειλε αργότερα ο ίδιος μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα στελέχη της OpenAI, εξηγώντας ότι είχε επιπλήξει την Toner, ανέφεραν οι Times. «Δεν αισθάνθηκα ότι είμαστε στην ίδια σελίδα σχετικά με τη ζημιά που προκλήθηκε από την επιστολή της», έγραψε στο εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τους Times.

Η σύγκρουσή τους φαίνεται να οδήγησε τον Altman να δημιουργήσει ένταση και μεταξύ της Toner και ενός άλλου μέλους του διοικητικού συμβουλίου, της Tasha McCauley, όταν εκείνος επικοινώνησε με άλλα μέλη του ΔΣ για να τους επισημάνει ότι η McCauley – μια τεχνολογική επιχειρηματίας και επιστήμονας στην RAND Corporation – ήθελε την Toner εκτός του διοικητικού συμβουλίου. Και η συνεννοησία συνεχίστηκε αργότερα όταν, σύμφωνα με τους Times, η McCauley διέψευσε πλήρως όλο το περιστατικό, δηλώνοντας την άγνοιά της.

Altman εναντίον Sutskever

Ο Altman και ο επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI (και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου) Ilya Sutskever είχαν επίσης μια ανάλογη τεταμένη σχέση. Οι διαφορές τους ήταν ιδεολογικές και σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες, παρά το γεγονός ότι ήταν συνιδρυτές της OpenAI.

Ο Sutskever θεωρούνταν στην OpenAI ένας «οραματιστής» της τεχνητής νοημοσύνης με ακαδημαϊκή προσέγγιση που δεν πήγαινε τα πήγαινε καλά με έναν μηχανικό όπως ο Altman, σύμφωνα με το Business Insider. Κι αυτό γιατί ανησυχούσε ότι ο Altman πίεζε την OpenAI να αναπτύξει την τεχνολογία πολύ γρήγορα και ήθελε να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Sutskever είχε επίσης απογοητευτεί με το γεγονός ότι δεν ήταν μέτοχος στις αποφάσεις σχετικά με το ChatGPT-5 και τα σχέδια για την κλιμάκωση του προϊόντος και της εταιρείας.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν πάλι τον Οκτώβριο, όταν ο Altman προήγαγε έναν ερευνητή σε επίπεδο αντίστοιχο του Sutskever, σύμφωνα με τους Times. Ο Sutskever το θεώρησε ως σνομπάρισμα της δικής του θέσης στην εταιρεία και, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είπε σε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι ενδέχεται να παραιτηθεί, κάτι που εκείνοι εξέλαβαν ως απαίτηση να επιλέξουν μεταξύ του Sutskever ή του Altman.

Altman εναντίον όλων

Ορισμένα από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου θεώρησαν τότε τον Altman ανειλικρινή και υπερβολικά υπολογιστικό. Αρκετοί από αυτούς είχαν προϋπηρεσία σε μη κερδοσκοπικούς ή ακαδημαϊκούς οργανισμούς, και η προσέγγιση του Altman «να κινείται γρήγορα και να καταστρέφει πράγματα» δεν τους άρεσε απαραίτητα, σύμφωνα με το New Yorker.

Σύμφωνα με το New Yorker, τα μέλη του συμβουλίου φοβήθηκαν τόσο πολύ την τακτική του Altman που όταν άρχισαν να συζητούν για την απομάκρυνσή του, είχαν σκοπό να διασφαλίσουν ότι θα ήταν έκπληξη – σε διαφορετική περίπτωση ο Altman θα έκανε ό,τι μπορούσε για να τους υπονομεύσει».

Σε συνάντηση με το προσωπικό της OpenAI δύο μέρες μετά την απομάκρυνση του Altman, ο Sutskever είπε ότι μια εξήγηση που είχε λάβει από το συμβούλιο για την αποπομπή του Altman ήταν ότι ο Altman είχε δώσει σε δύο μέλη του συμβουλίου δύο διαφορετικές απόψεις για ένα μέλος εντός του οργανισμού, αλλά και ότι φέρεται να είχε δώσει το ίδιο project σε δύο διαφορετικά άτομα μέσα στην εταιρεία.

Ο ίδιος ο Altman δεν έχει αρνηθεί ότι βρέθηκε σε άγρια κόντρα με το διοικητικό συμβούλιο πριν από την εκδίωξή του. «Είναι σαφές ότι υπήρχαν παρεξηγήσεις μεταξύ μας», έγραψε στο X λίγο λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απομάκρυνσή του.

Ο Altman δεν έχει απαντήσει δημοσίως στις κατηγορίες ότι ήταν δύσκολο να συνεργαστεί με τα υπ.όλοιπα ανώτερα στελέχη και ότι βασιζόταν ή και προκαλούσε σε ίντριγκες και δολοπλοκίες. Σε συνέντευξή του ωστόσο στο σόου του Trevor Noah την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι υπήρχε ανάγκη για περισσότερες φωνές στο διοικητικό συμβούλιο που να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της AI. «Είμαι ενθουσιασμένος που έχω μια δεύτερη ευκαιρία να τα κάνω όλα αυτά σωστά. Και είναι σαφές ότι τα κάναμε λάθος πριν».

Δεν είναι όμως μόνο τα μέλη του ΔΣ που θεωρούσαν τον Altman πρόβλημα. Μια ομάδα ανώτερων στελεχών της OpenAI πήγαν στο διοικητικό συμβούλιο το φθινόπωρο με παράπονα για τον Altman, σύμφωνα με την Washington Post. Μίλησαν για διατάραξη της ροής εργασίας, αλλά και για πρόκληση παρεξηγήσεων και καυγάδων.

Τα σχόλια ώθησαν το διοικητικό συμβούλιο να επανεξετάσει τη συμπεριφορά του Altman ως διευθύνοντος συμβούλου με τη γνωστή σε όλους εξέλιξη. Το γεγονός ωστόσο ότι αποκαταστάθηκε τόσο γρήγορα ως CEO υποδηλώνει ότι κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν ήταν αρκετός για τους ισχυρούς υποστηρικτές της εταιρείας, όπως η Microsoft.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης