Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, μετά την υποχώρηση την Τρίτη σε χαμηλό έξι μηνών, εξαιτίας ανησυχιών για υπερπροσφορά και ζήτηση.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 33 σεντς, ή 0,45%, στα 72,91 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Ιανουάριο υποχώρησαν 29 σεντς, ή 0,42%, στα 68,32 δολάρια το βαρέλι.

Η αγορά στρέφει το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Fed. Aν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, οι traders αναμένουν την ανακοίνωση που θα συνοδεύσει την απόφαση, αναζητώντας ενδείξεις για το πότε θα ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 70 δολάρια το αμερικανικό αργό

Αναλυτές της ΑΝΖ, αναφέρουν εν τω μεταξύ, ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ρωσικών εξαγωγών αργού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά και θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για την πρόσφατη συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους (ΟΠΕΚ+).

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την προσφορά το 2023 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε 12,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη έκθεσή της, στην πιο πρόσφατη βραχυπρόθεσμη έκθεσή της για τις προοπτικές ενέργειας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη μείωση της συνολικής προσφοράς, καθώς η αύξηση της παραγωγής στις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.

Τόσο το WTI όσο και το Brent βρίσκονται σε δομή αγοράς contango, όταν τα συμβόλαια άμεσης πώλησης είναι χαμηλότερα από τα συμβόλαια μεταγενέστερης ημερομηνίας, για τους πρώτους μήνες του 2024. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για το αργό ή επαρκής προσφορά για τους μήνες αυτούς.

«Η αγορά θα πρέπει να λάβει μια νέα άποψη για τα θεμελιώδη μεγέθη όταν ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσιεύσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους για την αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα. Η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί επίσης τις διαπραγματεύσεις στην COP28».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities