Την σκυτάλη μετά τη σημερινή απόφαση της Federal Reserve παίρνει αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει σε ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των ευρωεπιτοκίων.

Με τον πλήθωρισμό να βρίσκεται σε χαμηλό διετίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που έχουν επισημάνει ότι είναι πολύ νωρίς να κηρύξουν την νίκη στη μάχη κατά των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στη συρρίκνωση του τέραστιου ισολογισμού της τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC.

Commerzbank: Η «ανάσα» επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα από την ΕΚΤ, θα προηγηθεί η Fed

«Έχοντας φτάσει στο οροπέδιο του επιτοκίου πολιτικής της  η ΕΚΤ μπορεί τώρα να συρρικνώσει τον ισολογισμό της με ταχύτερο ρυθμό χωρίς να διακινδυνεύσει μια υπερβολική έκρηξη των διαφορών αποδόσεων εντός της ευρωζώνης» επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμιέντινγκ της Berenberg. «Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές θα πρέπει πιθανότατα να διορθώσουν κάποιες από τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων μόλις η ΕΚΤ μιλήσει αυτή την Πέμπτη».

Η μείωση του πληθωρισμού

Τα πρόσφατα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις  έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο. Μείωση επίσης κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος, ιδίως αφότου μια από τις πιο δυνατές φωνές του στρατοπέδου των γερακιών, η Ιζαμπέλ Σναμπέλ χαρακτήρισε, σε συνέντευξη στο Reuters, την επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή «αξιοσημείωτη» και «ευχάριστη έκπληξη»

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν σήμερα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης για μειώσεις το 2024. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της τράπεζας βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022 και ώθησαν τα επιτόκια πίσω σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2011.

«Ο κίνδυνος είναι τώρα να υπάρξουν νωρίτερα και μεγαλύτερες μειώσεις και μια ΕΚΤ πιο ικανή να αποσυνδεθεί από τη Fed» εξηγεί ο Μαρλ Γουόλ, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank. Ωστόσο πιστεύει ότι θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την καθοδήγηση ότι η διατήρηση των περιοριστικών επιτοκίων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως».

Το PEPP

Όσον αφορά το μέλλον, τον Μάρτιο θα υπάρξει ένας νέος γύρος προβλέψεων του προσωπικού για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες θα δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα στοιχεία για να στηρίξει την εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση της πολιτικής της και ενδεχομένως να της δώσουν περιθώριο για μειώσεις των επιτοκίων.

Όμως αυτή την εβδομάδα, η κύρια αλλαγή πολιτικής κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη ενδέχεται να έρθει με τη μορφή μιας αλλαγής στην μελλοντική καθοδήγηση συγκεκριμένα πότε θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP.

Το PEPP, ή αλλιώς το Pandemic Emergency Purchase Program, είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ΕΚΤ επανεπενδύει οποιουσδήποτε τίτλους που λήγουν από το χαρτοφυλάκιό της PEPP, αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει

«Έχουμε δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τουλάχιστον μέχρι το 2024», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Γουόλ της Deutsche Bank εξήγησε ότι «εάν οι μειώσεις των επιτοκίων προχωρήσουν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τα προκαταρκτικά βήματα για την έξοδο από τις επανεπενδύσεις του PEPP».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή