Να ενεργοποιήσει εκ νέου το λεγόμενο «φρένο χρέους» στοχεύει το 2024 η Γερμανία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου μετά την επίτευξη συμφωνίας από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με τον νέο προϋπολογισμό.

Ο Σολτς ξεκαθάρισε πάντως ότι το ανώτατο όριο χρέους θα μπορούσε να ανασταλεί και πάλι εάν η Ουκρανία, που μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής, χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση από τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

«Η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της», δήλωσε ο καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων.

Περικοπές 17 δισ.

Ανακοινώνοντας περικοπές ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, είπε ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της 15ης Νοεμβρίου σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει τους στόχους της με λιγότερα χρήματα.

«Θα το κάνουμε αυτό καταργώντας τις επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα, μειώνοντας ελαφρώς τις δαπάνες των επιμέρους υπηρεσιών και μειώνοντας τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Σολτς.

Είπε ότι ένα ταμείο για το κλίμα και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καθώς μεταβαίνουν σε πιο πράσινες πρακτικές, θα μειωθεί κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 και κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ στον οικονομικό προγραμματισμό έως το 2027.

Το ταμείο, το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τσιπ, θα εξακολουθήσει να έχει συνολικό όγκο 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Σολτς.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα παράσχει κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις, μετά το πάγωμα σημαντικών δεσμεύσεων για πράσινες δαπάνες από την κυβέρνηση, όταν η κίνησή της να μεταφέρει 60 δισεκατομμύρια ευρώ από αχρησιμοποίητο χρέος για την πανδημία σε ένα ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό κρίθηκε αντισυνταγματική.

Θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία

Ο Σολτς δήλωσε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, αφού η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πόση στρατιωτική βοήθεια είναι διατεθειμένο να δεσμεύσει το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση Σολτς έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τη στήριξη προς το Κίεβο στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Παράλληλα, θα διατερθούν επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η επαναφορά του φρένου χρέους για το 2024 είναι μια νίκη για τον Λίντνερ, ο οποίος είχε επιμείνει στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία κατά τη διάρκεια εβδομάδων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό. Η δικαστική απόφαση είχε αναγκάσει την κυβέρνηση να αναστείλει τον κανόνα για ένα ακόμη έτος, το 2023, μετά τις έκτακτες ανάγκες για τον COVID και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος κανόνας περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο Σολτς και ο Χάμπεκ είχαν επιδιώξει άλλη μια αναστολή το 2024 -την πέμπτη κατά σειρά- για να αποφύγουν περικοπές δαπανών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επιδόματα πρόνοιας και τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή