Με 5 εξαγορές και 2 αποεπενδύσεις ο όμιλος Vivartia σχεδόν 3 χρόνια με την εξαγορά του από το αμερικανικό fund της CVC Capital Partners έχει γυρίσει σελίδα, «χτίζοντας» σταδιακά και με προσεκτικές κινήσεις ένα νέο δυναμικό προφίλ σε υγιείς βάσεις.

Έχοντας αυξημένη «δύναμη πυρός» ως αποτέλεσμα των κινήσεων νοικοκυρέματος (η πώληση της βουλγαρικής United Milk Corporation στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη ήταν μία από αυτές) και με την υποστήριξη των κεφαλαίων του fund, η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Vivartia μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και νέων εξαγορών ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως αποκάλυψε ο κος Θανάσης Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, μιλώντας στο OT Forum.

Δωδώνη: Από τους Ρώσους στους Αμερικανούς – Όλα τα ντεσού του deal και οι στόχοι της Vivartia

Οι επόμενες κινήσεις

Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη διετία ο όμιλος σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές εξαγορές εταιρειών με υγιή οικονομικά μεγέθη ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η πρωτοκαθεδρία του στην αγορά και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν οι εξαγωγικές του πωλήσεις. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται ομιλικά ή εταιρικά η Vivartia να ξαναβρεθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2024.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να ενδυναμωθούν και οι τρεις κλάδοι του ομίλου, ήτοι γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα – ζύμες και εστίαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του ομίλου σε επίπεδο εξαγορών θα αφορούν τον κλάδο της εστίασης, χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη.

Τα deals και η υπεραξία

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Vivartia είναι η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, το 80% της οποίας εξαγόρασε η Μπάρμπα – Στάθης, θυγατρική του ομίλου, ενώ πριν λίγες μέρες το αμερικανικό fund, έχοντας ήδη το 78% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη εδώ και δυόμισι χρόνια, προχώρησε στην απόκτηση και του υπόλοιπου 22%.

Μέσω της Χαλβατζής, που παράγει κυρίως λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών και οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, καθώς και μαρμελάδες, γλυκά  κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, η Vivartia μεγεθύνει το «αποτύπωμα» της Μπάρμπα – Στάθης.

Η Χαλβατζής το 2022 είχε κύκλο εργασιών 12,33 εκατ. ευρώ, έναντι 9,92 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 24,32% σε ετήσια βάση,  ξεπερνώντας τα 1,24 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους, έναντι 998 χιλ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 988 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 24,88% σε σχέση με  το 2021. Το εργοστάσιο της Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, στην οποία παραμένει διευθύνων σύμβουλος ο κος Λεωνίδας Χαλβατζής, έχει έκταση 40.000 τ.μ. και εδρεύει στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Η θέση leader

Ταυτόχρονα, με την απόκτηση του 100% της Δωδώνη από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο όμιλος αποκτά θέση leader στη φέτα, του κορυφαίου ελληνικού τυριού από πλευράς πωλήσεων και εξαγωγικής δυναμικής, ενώ διατηρεί σοβαρό έρεισμα και στο χαλούμι, ένα τυρί με επίσης υψηλές εξαγωγικές πωλήσεις, καθώς η εξαγορασθείσα εταιρεία διαθέτει από το 2016 εργοστάσιο παραγωγής στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι η Dairy Holdings, ο κλάδος δραστηριότητας της Vivartia που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά, θα έχει πλέον στον έλεγχό της τρεις εταιρικές οντότητες: τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, τη Δωδώνη Ελλάδος και τη Δωδώνη Κύπρου.

Κάτω από τον έλεγχο της ΔΕΛΤΑ βρίσκονται ακόμη τρεις εταιρείες: η Κουρέλλας, με δραστηριότητα στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών και φυτικών (plant-based) προϊόντων, το 70% της οποίας εξαγοράστηκε πέρσι, η Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με χαρακτηριστικό το ιρλανδικό Ρεγκάτο, εξαγορασθείσα επίσης το 2022, καθώς και το πρόσφατο απόκτημα του ομίλου, η εταιρεία Cold Sin, η οποία αποτελεί τον επίσημο εθνικό διανομέα παγωτών της εταιρείας Mars Hellas Α.Ε., επίσημο διανομέα των παγωτών της εταιρείας General Mills A.E. (Häagen-Dazs) και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από ένα δίκτυο 12.000 ψυγείων που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις