Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη, ωστόσο στην Ελλάδα καταγράφθηκε σημαντική αύξηση.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, η παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο,  έναντι εκτίμησης για πτώση 0,3%, βουτώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020.

Τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην Ε.Ε.

Μηνιαία σύγκριση ανά κράτος μέλος

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις Ιρλανδία (-7,0%), Μάλτα (-2,5%) και Ολλανδία (-2,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (+6,0%), Πορτογαλία (+3,8%) και Τσεχία (+2,9%).

Σε επίπεδο έτους οι μεγαλύτερες μειώσεις  καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-34,0%), Εσθονία (-12,2%) και Ολλανδία (-11,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (+10,8%), Δανία (+6,9%) και Σλοβακία (+4,4%)

Ανά κλάδο

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στην ευρωζώνη σημειώθηκε πτώση 1,4% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, τα ενδιάμεσα αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν κατά 0,6%, ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,2% και η ενέργεια κατά 1,1%.

Σε ετήσια βάση, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κινήθηκαν αρνητικά κατά 9,7%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 7,8%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 6,2%, τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 4,1% και η ενέργεια κατά 0,5%.

Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στους ευρωπαίους εξαγωγείς. Και οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής σημείωσαν μηνιαία πτώση στην παραγωγή.

Η έκθεση προσφέρει μια τελευταία ματιά στα σκληρά δεδομένα στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συγκεντρώνονται την Τετάρτη την παραμονή μιας απόφασης όπου θα δημοσιεύσουν νέες οικονομικές προβλέψεις.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια σε τρεις μήνες από τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία