Νίκη σε πρωτόδικο δικαστήριο απέναντι στην Google για τις προμήθειες και την ηγετική θέση στην αγορά του ηλεκτρονικού καταστήματος εφαρμογών Play κέρδισε η Epic Games. Η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που αναπτύσσει και πουλά μεταξύ άλλων το Fortnite, με την κίνησή της αυτή απειλεί τώρα να αλλάξει όλη την αγορά των ηλεκτρονικών καταστημάτων εφαρμογών (app stores) η οποία κάνει ετήσιους τζίρους που φτάνουν τα 200 δις δολάρια, ποσό που πλησιάζει το ΑΕΠ όλης της Ελλάδος. Ηγετική θέση στα app stores έχουν σήμερα στην αγορά οι Google και Apple μέσω των Play stores για Android και iOS αντίστοιχα, από τα οποία οι δύο γίγαντες εισπράττουν σημαντικές προμήθειες.

Η Google από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης που δικαιώνει την Epic Games. Η τελευταία πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια κατηγορώντας την Google ότι πλήττει τον ανταγωνισμό και πως χρεώνει μεγάλες προμήθειες έως και 30% στις εταιρείες αυτές προκειμένου να διαθέσουν τις εφαρμογές τους αποκλειστικά μέσω του Play.

Google: Έχασε δικαστική διαμάχη η εταιρεία για μονοπώλιο στα App Store της

Τα πανίσχυρα app stores

Ουσιαστικά μέσω αυτών των διαδικτυακών καταστημάτων οι δύο εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της τεχνολογίας καθορίζουν το πώς και σε ποιά τιμή θα κατεβάζουν εφαρμογές στα κινητά και τις ταμπλέτες τους οι τελικοί χρήστες. Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης τον απόλυτο έλεγχο στο ποιες εφαρμογές θα φιλοξενούνται στα καταστήματα Play.

Όταν το 2020 η Epic είχε επιχειρήσει να παρακάμψει τις προμήθειες που χρέωναν η Google και η Apple μέσω των Play Store τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, οι δύο εταιρείες πέταξαν έξω το Fortnite από τις πλατφόρμες τους.

Τι υποστηρίζει η Epic

Η Epic υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Google έκλεισε συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών συσκευών, όπως η Samsung και η LG, βάσει των οποίων οι τελευταίες αποδέχθηκαν να χρησιμοποιούν σειρά από προγραμμάτων της Google, συμπεριλαμβανομένου του Play Store, με αντάλλαγμα να δώσουν στο Play πολύ υψηλή προβολή –να εμφανίζεται ακόμη και στις αρχικές οθόνες των συσκευών αυτών. Σε αντάλλαγμα, η Epic υποστήριξε ότι η Google έδωσε μέρος από τα κέρδη του Play Store.

Η Epic υποστήριξε επίσης ότι η Google έκλεισε επίσης συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης δικτύων όπως η AT&T και η T-Mobile και εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών όπως η Activision Blizzard, ουσιαστικά πληρώνοντάς τις για να τις αποτρέψει από το να λανσάρουν ανταγωνιστικά Play Stores.

Ως αποτέλεσμα, έκρινε το δικαστήριο, η Google μπόρεσε να διοχετεύει ψηφιακές αγορές μόνο μέσω του Play Store και του δικού της μηχανισμού χρέωσης, επιβάλλοντας προμήθεια έως και 30%, σύμφωνα με την Epic. Τώρα αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιανουάριο για το ποιες αλλαγές θα ζητήσει το δικαστήριο να γίνουν από τις εταιρείες.

Δίκη και με την Apple

Η Epic είχε χάσει ανάλογη δίκη εναντίον της Apple το 2021, όταν δικαστήριο στην Καλιφόρνια έκρινε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας δεν παραβίασε το νόμο με το να επιβάλλει κανόνες που μπλοκάρουν ανταγωνιστικά καταστήματα και μεθόδους πληρωμής στις συσκευές Apple. Η απόφαση επικυρώθηκε από εφετείο νωρίτερα φέτος και η Epic έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η μεγάλη διαφορά τις δικαστικές υποθέσεις Apple και Google είναι πως η τελευταία δεν ελέγχει το υλικό (πχ τα ίδια έξυπνα κινητά τηλέφωνα) που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα. Η Apple το ελέγχει γιατί κατασκευάζει η ίδια και τα iPhone και αναπτύσσει το λογισμικό iOS πάνω στο οποίο «τρέχει» μεταξύ άλλων το Play Store. Αντίθετα, η Google παραχωρεί το λογισμικό της (Android) πάνω στο οποίο λειτουργεί και το Play μέσω ειδικών συμφωνιών. Αυτές οι ειδικές συμφωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας αυτής δίκης μεταξύ Epic και Google.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.