Δάνειο ύψους 1,75 δισ. ευρώ από την Deutsche Bank, εξασφάλισε ο μεγαλύτερος δανειστής της Τουρκίας από άποψη ενεργητικού, σε μία αρχική ένδειξη ότι ξένα κεφάλαια είναι πρόθυμα να επενδύσουν στη χώρα, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιστροφή σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Όπως γράφει το πρακτορείο Anadolu, το οποίο επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Bloomberg News νωρίτερα την Παρασκευή, η κρατική TC Ziraat Bankasi AS θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να χρηματοδοτήσει όλες τις βιομηχανίες που υποστηρίζουν την οικονομική βελτίωση της χώρας, με αιχμή τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δάνειο θα έχει διάρκεια έως πέντε έτη.

Τουρκία: Τα ομόλογα ελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

Η συμφωνία αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο διμερή δανεισμό στο εξωτερικό από τουρκική τράπεζα και σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην όρεξη των διεθνών τραπεζών για δανεισμό σε τουρκικές τράπεζες.

Από τότε που ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Merrill Lynch, ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας και ο Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν ανέλαβε το ρόλο της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, η Τουρκία αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%, μια κίνηση που έγινε ευρέως ευπρόσδεκτη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τον περασμένο μήνα, η Ziraat Bank είπε ότι εξασφάλισε δάνειο 625 εκατομμυρίων δολαρίων από δύο επενδυτικές τράπεζες τις οποίες δεν προσδιόρισε.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σημειώνεται παράλληλα, ότι οι διαχειριστές ξένων κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά χρέους της γειτονικής χώρας, την οποία είχαν εγκαταλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, το δεύτερο εξάμηνο του έτους traders αγόρασαν τουρκικά ομόλογα αξίας περίπου 860 εκατ. δολαρίων, έναυσμα τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και της ανόδου των αποδόσεων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζες τα κεφάλαια που εισήλθαν στα ομόλογα αποτελούν τις μεγαλύτερες εισροές σε επίπεδο εξαμήνου από τις αρχές του 2021. Θεωρούνται δε σημάδι επικύρωσης της ευρείας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής από τους επενδυτές που στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις αγορές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρέους σε λίρες που απέφευγαν για χρόνια.

«Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά γρήγορα» εξηγεί ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων χρέους αναδυόμενων αγορών της Fidelity International, Πολ Γκρηρ προσθέτοντας ότι η λίρα της Τουρκίας και τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα είναι «η γεύση του μήνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή