
Νέο ημερήσιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, σημείωσε το Σάββατο η ρωσική Gazprom, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του γιγαντιαίου γείτονά της αφού έχασε την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν και δεν αποκάλυψε τον όγκο του φυσικού αερίου που εστάλη στην Κίνα, η Gazprom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εργάζεται για να αυξήσει τις προμήθειες στο Πεκίνο μέσω του αγωγού Power of Siberia. Μια προσθήκη στη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την κινεζική CNPC επέτρεψε στη ρωσική κρατική εταιρεία να αυξήσει τις ροές της από τα μέσα Νοεμβρίου.
Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών αερίου στην Κίνα για την Gazprom
Όπως γράφει το Bloomberg, αξιωματούχοι των εταιρειών συζήτησαν επίσης πιθανές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Power of Siberia 2 μέσω Μογγολίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη.
Η Ρωσία αναμένει ότι μια συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της CNPC για μια σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Power of Siberia 2 θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Interfax.
Αύξηση ροών αερίου προς Κίνα
Η Ρωσία σκοπεύει να εξάγει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα το επόμενο έτος και τελικά να αυξήσει τις ροές στα 38 bcm ετησίως. Οι ξεχωριστές αποστολές μέσω μιας μελλοντικής διαδρομής της Άπω Ανατολής πρόκειται να φτάσουν άλλα 10 bcm ετησίως.
Η Gazprom βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την προμήθεια έως και 50 bcm ετησίως μέσω της μελλοντικής σύνδεσης Power of Siberia 2, αλλά η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί.
Η Gazprom εκτιμά ότι οι ροές του φυσικού αερίου της προς την Κίνα αντιστοιχούν στις ιστορικά υψηλές αποστολές της προς τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες έχουν υποχωρήσει μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κινήθηκαν να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές ενέργειας τους ως απάντηση στη ρωσική επεκτατικότητα.
Η ρωσική εταιρεία είχε πουλήσει περίπου 120 bcm φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη το 2020.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό