Ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής αγωγού μήκους 170 χιλιομέτρων μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας που θα επιτρέπει στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές, είτε αυτοί είναι η Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -κι όχι μόνο- σε μια περίοδο που η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει κι άλλο την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Σερβία και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν και εγκαινίασαν σήμερα το έργο του αγωγού που θα εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας ο οποίος θα έχει ετήσια ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου ύψους 1,8 δις κυβικών μέτρων. Ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης της Σερβίας σε φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη δίνει «πράσινο φως» στα κράτη μέλη να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Επιπλέον, θα δώσει στο Βελιγράδι πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, ανοίγοντας τις κάνουλες από Ελλάδα ή από Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα παρέχει επίσης στη Βουλγαρία πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη Δυτική Ευρώπη ή την Αδριατική Θάλασσα. Ήδη από τις 15 Νοεμβρίου η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024 και μετά.

Εγκαίνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν σήμερα Κυριακή στην τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού στη Νις.

Στο φυσικό αέριο αναλογεί το 13% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας της Σερβίας και η χώρα αυτή μέχρι τώρα μπορούσε να το λάβει μόνο από δύο σημεία εισόδου – μέσω του αγωγού Balkan Stream και από την Ουγγαρία. Η νέα διασύνδεση φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε σήμερα, η οποία συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Σερβίας και της Βουλγαρίας θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στη Σερβία και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, επιτρέποντας στη Σερβία πιο ασφαλή και σταθερό εφοδιασμό από διαφορετικά συστήματα δικτύων φυσικού αερίου, ιδίως από το Αζερμπαϊτζάν και στον μελλοντικό τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα ο οποίος μπορεί να λαμβάνει φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Trend του Αζερμπαϊτζάν.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα συνδέει το υπάρχον σερβικό δίκτυο στη Νις με το βουλγαρικό δίκτυο κοντά στην πρωτεύουσα Σόφια, εκτεινόμενο σε 109 χιλιόμετρα από τη σερβική πλευρά. Με διάμετρο σωλήνα 700 mm και μέγιστη πίεση 55 bar, η χωρητικότητά του θα επιτρέπει τη μεταφορά 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Η χρηματοδότηση του έργου

Οι εργασίες για τον αγωγό είχαν ξεκινήσει το Φεβρουάριο. Το έργο των 170 εκατομμυρίων ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης εισαγωγών φυσικού αερίου από την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom PJSC.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε χρηματοδότηση 49,6 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της διασύνδεσης. Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από δάνειο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 22,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν από τη Σερβία και τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν από άλλους φορείς.

“Με αυτήν τη διασύνδεση εξασφαλίζουμε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου εκτός από το ρωσικό αέριο”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

«Σήμερα αλλάζουμε τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. «Η διασύνδεση είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να σκεφτούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την υποστήριξη», προσέθεσε ο Βούτσιτς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια