Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το άνοιγμα της εβδομάδας, λαμβάνοντας ώθηση από τις χαμηλότερες εξαγωγές από τη Ρωσία, αλλά και από τη έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 69 σεντς, ή 0,9%, στα 77,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 72,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 65 σεντς ή 0,9%.

«Η κακοκαιρία στη Ρωσία έπαιξε ρόλο σήμερα το πρωί, όπως και η επίθεση των Χούθι σε πλοία κοντά στην Υεμένη» αναφέρει στο Reuters, ο αναλυτής της IG,Τόνι Σίκαμορ.

Διεθνής ανησυχία για τις εντάσεις – Σε συναγερμό η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επεκτείνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά δυνητικά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς του κόσμου προσπαθούν να στηρίξουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της Μόσχας να αναστείλει περίπου τα δύο τρίτα των φορτώσεων του βασικού εξαγωγικού αργού πετρελαίου Urals από λιμάνια λόγω καταιγίδας και προγραμματισμένης συντήρησης την περασμένη Παρασκευή.

Αποφεύγουν το Σουέζ

Ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, MSC και A.P. Ο Moller-Maersk ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ καθώς οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Bab al-Mandab είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για τις παγκόσμιες θαλάσσιες αποστολές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα αργού πετρελαίου και καυσίμων από τον Κόλπο με προορισμό δυτικά για τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή τον αγωγό SUMED, καθώς και εμπορεύματα που κατευθύνονται προς τα ανατολικά προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου.

Τόσο το Brent όσο και το WTI τερμάτισαν το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης τους εδώ και μισή δεκαετία με ένα μικρό κέρδος την περασμένη εβδομάδα, αφού η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δημιούργησε ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει και οι μειώσεις βρίσκονται καθ’ οδόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities