Η ΕΚΤ πρέπει να δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024 προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, υπογραμμίζει στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Στουρνάρας: 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος της κλιματικής κρίσης για την οικονομία

«Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο. «Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να είναι σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του έτους προτού μειώσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε, με το Reuters να σημειώνει ότι οι εν λόγω παρατηρήσεις προέρχονται από ένα δηλωμένο «περιστέρι» της νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα την αποσύνδεση μεταξύ ΕΚΤ και επενδυτών, με τους τελευταίους να αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο ή ακόμη και τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια προοπτική έχει απορριφθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Άλλοι σημαντικοί δείκτες πέραν των τιμών

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, 2,9% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους και 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Κατά την ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι εκτός από τις τιμές, πρέπει και «το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να δείχνουν ότι [ο πληθωρισμός] θα επιστρέψει στο 2%».

«Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, ο οποίος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι η ΕΚΤ πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη για να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της για τα επιτόκια και ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επικείμενες μειώσεις είναι πρόωρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής