Συνέχεια στην ανοδική κίνηση του τελευταίου διμήνου περίπου έδωσαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι μπορεί να μην κάνουν υπερβολές, όμως έχουν βάλει καλές βάσεις για το χριστουγεννιάτικο ράλι ανόδου, κλείνοντας το έτος πλησίον ή ακόμη και υψηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

UBS: Πώς προβλέπει ότι θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,68% στις 37.558 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 4.768 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 15.003 μονάδες.

Santa Rally

Οι μετοχές θέτουν τις βάσεις για ένα Santa Rally, με αφορμή την αλλαγή στάσης της Federal Reserve, η οποία την περασμένη εβδομάδα μίλησε για τρεις πιθανές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αυτός είναι ο βασικός καταλύτης της ανόδου, σε συνδυασμό με τα σημάδια της υποχώρησης του πληθωρισμού και τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχουν επίσης βοηθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

“Οι αγορές γιορτάζουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο τον αποπληθωρισμό, αλλά και το σενάριο της ήπιας προσγείωσης”, σχολίασε η Emily Roland, συν-επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Investment Management. “Η Fed είχε δηλώσει ότι αισθάνεται ότι προσγειωνόμαστε ήπια, και βλέπουμε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα”.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό να ολοκληρώσουν τον Δεκέμβριο με κέρδη. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,8% για τον μήνα. Ο Nasdaq και ο Dow σημειώνουν άνοδο 4,8% και 3,8% αντίστοιχα.

Τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Walgreens Boots Alliance είχε τη μεγαλύτερη απόδοση στον Dow, με τις μετοχές της να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές ηλιακής ενέργειας Enphase Energy και First Solar σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στον S&P 500, κλείνοντας με κέρδη άνω του 6% και 5% αντίστοιχα.

Υψηλότερα έκλεισαν και οι ενεργειακές μετοχές. Η Halliburton σημείωσε άνοδο σχεδόν 2%, ενώ η Occidental Petroleum και η Exxon Mobil έκλεισαν υψηλότερα κατά περισσότερο από 1%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ιδιόκτητων κατοικιών κατέγραψαν μηνιαία αύξηση 14,8% τον Νοέμβριο και έφτασαν στις 1.560.000. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 9,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Οι ενάρξεις μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 18% στις 1.143.000 σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικοδομικές άδειες για ιδιόκτητες κατοικίες μειώθηκαν κατά 2,5% και διαμορφώθηκαν στις 1.460.000 τον Νοέμβριο, αλλά αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street