Τα καύσιμα για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία αναζητά σήμερα η Wall Street, η οποία μπορεί να μην προχωρά σε υπερβολές, όμως έχει βάλει καλές βάσεις για ένα χριστουγεννιάτικο ράλι ανόδου, κλείνοντας το έτος πλησίον ή ακόμη και υψηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,16% στις 37.366 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 4.747 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,22% στις 14.937 μονάδες.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Οι μετοχές θέτουν τις βάσεις για ένα Santa Rally, με αφορμή την αλλαγή στάσης της Federal Reserve, η οποία την περασμένη εβδομάδα μίλησε για τρεις πιθανές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αυτός είναι ο βασικός καταλύτης της ανόδου, σε συνδυασμό με τα σημάδια της υποχώρησης του πληθωρισμού και τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχουν επίσης βοηθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

“Οι αγορές γιορτάζουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο τον αποπληθωρισμό, αλλά και το σενάριο της ήπιας προσγείωσης”, σχολίασε η Emily Roland, συν-επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Investment Management. “Η Fed είχε δηλώσει ότι αισθάνεται ότι προσγειωνόμαστε ήπια, και βλέπουμε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα”.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό να ολοκληρώσουν τον Δεκέμβριο με κέρδη. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,8% για τον μήνα. Ο Nasdaq και ο Dow σημειώνουν άνοδο 4,8% και 3,8% αντίστοιχα.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ιδιόκτητων κατοικιών κατέγραψαν μηνιαία αύξηση 14,8% τον Νοέμβριο και έφτασαν στις 1.560.000. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 9,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Οι ενάρξεις μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 18% στις 1.143.000 σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικοδομικές άδειες για ιδιόκτητες κατοικίες μειώθηκαν κατά 2,5% και διαμορφώθηκαν στις 1.460.000 τον Νοέμβριο, αλλά αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street