Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την δημιουργία ειδικής δύναμης για την διασφάλιση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.  Το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή έχει διαταραχτεί από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Υεμένης,  αναγκάζοντας τις εταιρείες να αλλάξουν την ρότα των πλοίων.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 22 σεντς ή 0,3% στα 77,73 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιανουάριο , το οποίο λήγει την Τρίτη, υποχωρούσε κατά 42 σεντς στα 72,05 δολάρια, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Φεβρουαρίου έχασε 27 σεντς.

Πετρέλαιο: Το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας επηρεάζει τις τιμές

Η τιμή του αργού σκαρφάλωσε σχεδόν 2% τη Δευτέρα μετά την επίθεση που δέχτηκε πλοίο νορβηγικής ιδιοκτησίας και η BP ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει κάθε διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, αυξάνοντας την ανησυχία για διαταραχή του εφοδιασμού. Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ.

Οι επιθέσεις

Αν και οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας έχουν ενισχύσει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, «η πραγματική επίδραση στις ροές πετρελαίου είναι πιθανό να είναι περιορισμένη» εξηγεί στο Reuters ο Tζον Έβανς του χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Οι επιθέσεις δεν έχουν πλήξει κάτι που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την παραγωγή» πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία είναι μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η διακοπή δεν είναι πιθανό να έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές του αργού και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επειδή οι ευκαιρίες αλλαγής δρομολόγησης των πλοίων υποδηλώνουν ότι η παραγωγή δεν θα πρέπει να επηρεαστεί άμεσα.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία BP σταμάτησε προσωρινά τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και ο όμιλος πετρελαιοφόρων Frontline  δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πλοία του θα αποφύγουν τη διαδρομή, ενδείξεις ότι η κρίση διευρύνεται για να συμπεριλάβει και τα ενεργειακά φορτία.

Στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας θα είναι επίσης η τελευταία εικόνα των αμερικανικών προμηθειών. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αναμένεται να μειωθούν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities