Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας έχουν χαθεί στη Γάζα αφότου ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ), που προειδοποίησε πως η απώλεια απασχόλησης μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται στον θύλακα.

Ισραήλ: Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 192.000 θέσεις εργασίας στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή, ανέφερε ο ΔΟΕ στη δεύτερη αποτίμησή του για τον αντίκτυπο των χερσαίων και αεροπορικών ισραηλινών πληγμάτων στη Γάζα που ξεκίνησαν έπειτα από μια φονική έφοδο στο ισραηλινό έδαφος ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια πρώτη αποτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Νοεμβρίου, ο ΔΟΕ εκτίμησε πως 182.000 θέσεις εργασίας είχαν χαθεί στη Γάζα, αριθμός που ισοδυναμούσε με ποσοστό άνω του 60% της απασχόλησης.

«Σχεδόν κανείς δεν έχει εισόδημα από την εργασία του»

«Σήμερα σχεδόν κανένας στη Γάζα δεν μπορεί να αποκτήσει εισόδημα από την εργασία» δήλωσε ο Πίτερ Ρέιντμεϊκερ, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής για τις αραβικές χώρες.

«Είναι μια καμπύλη που εξακολουθεί να αυξάνεται», πρόσθεσε. «Μπορεί να γίνει χειρότερη ακόμη».

 

Και στη Δυτική Όχθη

Θέσεις εργασίας χάνονται επίσης σε μεγάλη κλίμακα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν άνοδο στη βία εναντίον των Παλαιστινίων αφότου ξέσπασε η σύγκρουση.

Η ΔΟΕ εκτίμησε πως περίπου το 32% της απασχόλησης έχει χαθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με 276.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο και την αυστηροποίηση του οικονομικού αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του στενού παραλιακού θύλακα ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή