Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica SA αξίας έως και 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ένα από τα πιο στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, καθώς η Σαουδική Αραβία χτίζει τη δική της θέση στην εταιρεία.

Η Sepi, το επενδυτικό όχημα της Ισπανίας, θα αγοράσει έως και το 10% των μετοχών της Telefonica – με ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 2 δισ. ευρώ – σε μια προσπάθεια να παράσχει «μεγαλύτερη σταθερότητα στους μετόχους» και να προστατεύσει τις «στρατηγικές δυνατότητες» του πρώην μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι υπουργοί αποφάσισαν την επένδυση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες.

Ισπανία: Είσοδος της Σαουδαραβικής STC στην Telefonica – Η αντίδραση της Μαδρίτης

Η επιθετική κίνηση των Αράβων

Η επένδυση αποτελεί μια απροσδόκητα επιθετική κίνηση της Ισπανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχέδιο της Saudi Telecom Co. να επενδύσει δισεκατομμύρια στην Telefonica και να αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του παρόχου. Εάν η Sepi αποκτήσει μερίδιο 10% στην εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη, το κράτος θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής της, επισκιάζοντας τις Blackrock Inc., Caixabank SA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. Η θέση αυτή θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή για την Ισπανία, η οποία έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια πιο απρόθυμη σε σχέση με άλλα κράτη να παρέμβει στις αγορές και να αναλάβει την ιδιοκτησία εταιρειών.

Η μετοχή της Telefonica σημείωσε άλμα έως και 5,7% στις συναλλαγές στις ΗΠΑ στα 4,11 δολάρια, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο εδώ και ένα χρόνο. «Η Telefonica είναι μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ισπανία όσο και διεθνώς», τόνισε σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία Sepi την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «Πραγματοποιεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την έρευνα, την ασφάλεια, την άμυνα και την ευημερία των πολιτών».

Λιγότερο από δύο μήνες αφότου η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Telecom ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά του 9,9% της Telefonica έναντι 2,1 δισ. ευρώ, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι πραγματοποιεί διερευνητική ανάλυση για τη δική της πιθανή επένδυση στην εταιρεία. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην Ευρώπη: Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία κατέχουν μερίδια στα πρώην τηλεπικοινωνικά τους μονοπώλια.

Οι περιορισμοί και η τοποθέτηση Σάντσεθ

Το Bloomberg ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η ισπανική κυβέρνηση εξέταζε επίσης περιορισμούς στο επενδυτικό σχέδιο της Saudi Telecom, παρόμοιους με εκείνους που εφαρμόστηκαν στην αγορά μεριδίου της IFM Global Infrastructure στην Naturgy Energy Group SA. Η STC πρέπει  να λάβει έγκριση από την κυβέρνηση για να μεταβάλει τη θέση της στην Telefonica, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του μεριδίου της, σε πραγματικές μετοχές.

Το σχέδιο της Saudi Telecom έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανία, όπου η Telefonica θεωρείται στρατηγικής σημασίας επειδή παρέχει υπηρεσίες στον στρατό και το υπουργείο Άμυνας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και θα εγγυηθεί ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα υπερβούν τα όρια «που θα συνεπάγονται αθέμιτη επιρροή σε στρατηγικές εταιρείες».

Η ισπανική κυβέρνηση πούλησε το τελευταίο της μερίδιο στην Telefonica πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, τερματίζοντας δεκαετίες δημόσιας ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η μετοχή της Telefonica είχε υποχωρήσει κατά 0,8% στη Μαδρίτη την Τρίτη, πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή