Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, λίγες ημέρες αφότου διατάχθηκε να καταβάλει 148 εκατομμύρια δολάρια σε δύο πρώην εκλογικούς υπαλλήλους της Τζόρτζια, τους οποίους κατηγόρησε ψευδώς για απάτη, στην προσπάθειά του να «αποδείξει» ότι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα «νοθείας».

Χρήστος Σταϊκούρας: Συμμετοχή στο Επενδυτικό Συνέδριο της «Capital Link» στη Νέα Υόρκη

Όπως σημειώνει το Reuters ο Τζουλιάνι, ο οποίος έγινε γνωστός ως «δήμαρχος της Αμερικής» για την ηγεσία του στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αντιμετωπίζει τεράστιο όγκο χρεών που προέρχονται από το έργο του για λογαριασμό του πρώην προέδρου Τραμπ. Αντιμετωπίζει επίσης ποινικές κατηγορίες στη Τζόρτζια.

Σε αίτηση που κατέθεσε στο πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο Τζουλιάνι ανέφερε ότι έχει υποχρεώσεις ύψους 100 έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκπρόσωπος του Τζουλιάνι δήλωσε ότι η αίτηση πτώχευσης θα του δώσει χρόνο να ασκήσει έφεση κατά της ποινής των 148 εκατομμυρίων δολαρίων και να διασφαλίσει ότι οι άλλοι πιστωτές θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης.

«Κανείς δεν θα μπορούσε εύλογα να πιστέψει ότι ο δήμαρχος Ρούντι Τζουλιάνι θα ήταν σε θέση να πληρώσει ένα τόσο υψηλό τιμωρητικό ποσό», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τεντ Γκούντμαν.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Οι διαδικασίες πτώχευσης στις ΗΠΑ μπορούν να επιτρέψουν σε ανθρώπους και εταιρείες να διαγράψουν ή να αναδιοργανώσουν τα χρέη τους. Έτσι, ο Τζουλιάνι πιθανότατα θα απαλλαγεί από όλες τις εκκρεμείς αγωγές εναντίον του.

Ωστόσο, μπορεί να μην του επιτρέψει να αποφύγει την καταβολή των χρημάτων που οφείλει στους εκλογικούς υπαλλήλους, καθώς οι δικαστές έχουν αποφανθεί ότι οι ποινές δυσφήμισης δεν μπορούν να διαγραφούν εάν ο οφειλέτης έχει εμπλακεί σε «εσκεμμένη και κακόβουλη» συμπεριφορά.

Εκτός από τους πρώην εργαζόμενους τους οποίους δυσφήμισε, ο Τζουλιάνι χρωστά επίσης χρήματα στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, και μια πρώην υπάλληλο, τη Νοέλ Ντάνφι.

 

Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει μηνύσει τον Τζουλιάνι για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής σχετικά με δεδομένα που φέρεται να ελήφθησαν από το φορητό του υπολογιστή, ενώ η Ντάνφι τον έχει μηνύσει για σεξουαλική επίθεση, παρενόχληση και κλοπή μισθού. Ο Τζουλιάνι έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Ο δικηγόρος της Ντάνφι, Τζάστιν Κέλτον, δήλωσε ότι δεν θα αποθαρρυνθούν από τη συνέχιση της υπόθεσης.

Άλλοι πιστωτές είναι η Smartmatic USA και ένας υπάλληλος της Dominion Voting Systems. Ο Τζουλιάνι κατηγόρησε ψευδώς και τις δύο εταιρείες μηχανημάτων ψηφοφορίας ότι μετέφεραν ψήφους από τον Τραμπ στον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Οι δύο εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Τζουλιάνι δήλωσε επίσης ότι χρωστούσε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και της πολιτείας της Νέας Υόρκης και σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα. Δύο δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούσαν παλαιότερα τον Τζουλιάνι τον έχουν μηνύσει για απλήρωτους λογαριασμούς.

Η συκοφαντική δυσφήμιση

Ως προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Τζουλιάνι ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανατροπή της εκλογικής του ήττας μέσω ανεπιτυχών αγωγών και μιας ευρείας προσπάθειας για την παραγωγή ψεύτικων πινάκων εκλεκτόρων σε πολιτείες που δινόταν μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Μεταξύ άλλων, οφείλει 148 εκατομμύρια δολάρια σε δύο πρώην εργαζόμενες στις εκλογές, τη Wandrea “Shaye” Moss και τη μητέρα της Ruby Freeman, οι οποίες αντιμετώπισαν κατακλυσμό απειλών αφότου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι συμμετείχαν σε απάτη κατά του Τραμπ.

Ο Τζουλιάνι επανέλαβε τους ισχυρισμούς αυτούς μετά την ετυμηγορία, παρόλο που παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν συκοφαντικοί, γεγονός που ώθησε τις δύο εργαζόμενες να καταθέσουν δεύτερη αγωγή.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την Τετάρτη ότι ο Τζουλιάνι πρέπει να αρχίσει αμέσως να πληρώνει τις δύο γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κίνδυνος να προσπαθήσει να αποκρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής