Ανακούφιση!

Περίσσευαν τα χαμόγελα – και η … ανακούφιση! – από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη με την λήξη της συνεδρίασης του έκτακτου Ecofin. Αυτά που ήθελε η ελληνική πλευρά τα πήρε! Εννοώ στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κόντρες

Αρχικά η κατάσταση ήταν λίγο complique. Κυρίως με την κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας. Αλλά τελικώς αφού οι γερμανοί τα βρήκαν με τους Γάλλους, έκλεισε εν συνεχεία το θέμα και με τους Iταλούς. Κι όπως συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις όλοι έκαναν λίγο πίσω και έτσι προέκυψε η συμφωνία….

Εκτακτη

Τώρα αυτό που απομένει είναι ο προσδιορισμός της έκτακτης συνόδου κορυφής εντός του Ιανουαρίου για να επικυρωθεί η συμφωνία του Ecofin….

Αμυντικές δαπάνες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κ. Χατζηδάκης η ελληνική πλευρά «πήρε» τον μη υπολογισμό των αμυντικών δαπανών για την «ένταξη ή μη του κράτους – μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος»!

Οι Πολωνοί…

Να σημειώσω ότι ήταν πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υψηλές αμυντικές δαπάνες. Όμως σ΄ αυτή την περίπτωση ευνοήθηκε από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αίτημα το έθεσαν και οι ανατολικοευρωπαίοι, κυρίως οι πολωνοί, που υλοποιούν πολύ μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα!

Το 2033

Το δεύτερο που κέρδισε η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η ενσωμάτωση των τόκων των επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος, που είναι προγραμματισμένη για το 2033 δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημόσιου χρέους όσον αφορά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων….

Μείωση 1%!

Επίσης κατόρθωσε να αποσπάσει την δέσμευση ότι η απαιτούμενη μείωση του χρέους κάθε χρόνο – για χώρες με υψηλό χρέος – θα υπολογίζεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρες και η μέση ετήσια μείωση θα είναι 1%. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν 4,5% – 5% κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια!

Και κάτι ψιλά…

Και οι τρεις ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ακόμη δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για το μεταναστευτικό ζήτημα και την κλιματική αλλαγή – «κάτι κερδίζουμε κι απ΄ αυτό» μου έλεγαν. Ολα, λοιπόν, καλά; Όχι φυσικά, αλλά πρόκειται σίγουρα για μία θετική εξέλιξη….

———————-

Η επενδυτική βαθμίδα

Κι όμως η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να άνοιξε τους κρουνούς της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Το αντίθετο μάλιστα.

Το παράδοξο

Εντόπισα, λοιπόν, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το σχετικό παράδοξο.

Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα δανείστηκε φθηνότερα πέρυσι που δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα σε σχέση με φέτος που από τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζανε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές ανοίγοντας το δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ο λόγος

Το διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου εκδόθηκαν ομόλογα σταθερού επιτοκίου συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,20%. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εκδόθηκαν ομόλογα σταθερού επιτοκίου συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,46% και ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου ( 123 μονάδες βάσης πάνω από το Euribor) αξίας 2,2 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα ο λόγος είναι οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς.

———————-

Το γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ

Μία διαφορετική συνεδρίαση πραγματοποίησε προχθές στις 19 Δεκεμβρίου το γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ.

Αφιέρωσε τη σύγκληση του κορυφαίου οργάνου διοίκησης στη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

Μαθαίνω λοιπόν, ότι εκτός του προέδρου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. το παρόν έδωσαν και άλλοι πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του πρώην πρόεδρου του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ αλλά και στη δράση του για την εδραίωση ανεξάρτητων δεξαμενών σκέψης, ενώ επισήμανε πως ήταν ένας ευπατρίδης.

Θα κρατήσω μία αναφορά του διοικητή τη ΤτΕ για τον ιδρυτή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και θα σας πως γιατί: «Πίστευε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητους θεσμούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους και να μην περιορίζεται στο στενό πλαίσιο μιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελίτ…».

Αλήθεια αυτό συνέβη ποτέ στα τόσα σχέδια ανασυγκρότησης, ή ανάκαμψης ή ανάπτυξης της χώρας που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories