Οι ταλαιπωρημένοι από την ακρίβεια καταναλωτές μπορούν να νιώθουν υπερήφανοι! Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο πλευρό τους! Σταθερά και αδιάλειπτα…. Και κάνει και δηλώσεις επ΄ αυτού. Αλλά κυρίως ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις!
Στο Πέραμα
Χθες επί παραδείγματι επισκέφτηκε το Πέραμα. Όπως πάντα χαρούμενος. Το Πέραμα είναι κλασική εργατογειτονιά, που ζει κυρίως από την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η οποία έχει αναζωογονηθεί. Και η Νέα Δημοκρατία – είναι αλήθεια – πως σάρωσε εκλογικά στο Πέραμα. Μάλιστα!
Πλήττει τους αδύναμους
Η ακρίβεια – πρωτίστως και κατά κύριο λόγο – πλήττει τις χαμηλές εισοδηματικά κατηγορίες του πληθυσμού. Ολες οι έρευνες δείχνουν μείωση των αγορών τους. Κι επειδή είναι και η πλειοψηφία στην κοινωνία γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο μειώνονται και οι όγκοι των πωλήσεων. Να σκεφτείτε ότι στη διάρκεια του 2023 εκτιμάται ότι ο όγκος των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων θα αυξηθεί κατά περίπου 1%. Και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνουν … πάρτι!
Διαπιστώσεις!
Και τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στους βιοπαλαιστές του Περάματος; Τα εξής «δεν είναι όλα τέλεια στη χώρα μας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Ξέρουμε ότι η ακρίβεια “δαγκώνει”, ειδικά στο σούπερ μάρκετ, αλλά θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε πάνω από το πρόβλημα, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, με διαρκείς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή στην κερδοσκοπία».
Φιλοδώρημα
Διαπίστωσε ότι οι τιμές «δαγκώνουν»! Και συμπλήρωσε ότι «μόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο θα πληρώσουμε 717 εκατομμύρια για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας, να στηρίξουμε τον εμπορικό κόσμο, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Διαχείριση
Αυτό οι άνθρωποι της επικοινωνίας το αποκαλούν – σας το έχω ξαναπεί – «επικοινωνιακή διαχείριση» της ακρίβειας. Όμως η αξιοποίηση αυτού του «εργαλείου» είναι ένα πεπερασμένο μέγεθος και έρχεται συμπληρωματικά με την πολιτική. Όταν όμως και η πολιτική είναι … επικοινωνία, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα αργήσει η ακρίβεια να «δαγκώνει» το Μέγαρο Μαξίμου….
—
COP 28
Η ενεργειακή επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα και βάλε… είχε μπόλικο πράσινο χρώμα, λόγω των επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ αλλά και λόγω της COP 28.
Εταιρείες, φορείς, προσωπικότητες παρέλασαν από τη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τις εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν από το Ντουμπάι.
Αναφέρομαι φυσικά στις ελληνικές συμμετοχές, τις οποίες φρόντισε να τις συγκεντρώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχοντας κλείσει περίπτερο και οργανώσει πάνελ συζητήσεων.
Υδρογονάνθρακες
Εκεί βρέθηκε και το διοικητικό δίδυμο της Ελληνικής Διαχειριστής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Ο πρόεδρος κ. Ρίκαρντ Σκούφιας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Στεφάτος παρουσίασαν το roadmap για την ανάπτυξη επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Κουβέντα, βέβαια, δεν έγινε για το επίσης μεγάλο και φιλόδοξο project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Και λογικό ως ένα βαθμό… Αυτό είναι το νέο αφήγημα και είναι και green και η ΕΔΕΥΕΠ επιδιώκει να το παρουσιάσει κι εκτός συνόρων για να προσελκύσει κι άλλες επενδύσεις.
Απώλεια εσόδων
Εγώ, όμως, θα μείνω στον τομέα των υδρογονανθράκων. Και θα μείνω γιατί ξετρύπωσα, την ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥΕΠ. Αφορά βέβαια τη χρονιά του 2022 και λέω ότι την ανακάλυψα γιατί άργησε πολύ να αναρτηθεί.
Κάθε χρόνο ο απολογισμός της ΕΔΕΥΕΠ έχει ενδιαφέρον καθώς αφενός – τουλάχιστον μέχρι και το 2021- περιέγραφε τις ελπιδοφόρες περιοχές ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και αφετέρου επειδή παρουσιάζει την πορεία των επενδύσεων στον τομέα αλλά και των εσόδων που εισπράττει η ΕΔΕΥΕΠ (το δημόσιο) από τους παραχωρησιούχους. Ακόμη κι αν δεν έχουν ρίξει γεωτρύπανο, οι επενδυτές με βάση τα συμβόλαια που έχουν με το δημόσιο καταβάλλουν διάφορα fees.
Το 2022, λοιπόν, δεν ήταν καλή χρονιά για την ΕΔΕΥΕΠ. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 53% έναντι του 2021. Και συγκεκριμένα έκλεισαν στα 4,6 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ. Η ΕΔΕΥΕΠ εισπράττει έσοδα από τις στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων, τις σεισμικές έρευνες και για την εκπαίδευση του προσωπικού.
Οι πετρελαϊκές
Η μείωση των εσόδων, εξηγεί η ΕΔΕΥΕΠ, στο έτος 2022 οφείλεται στις αποχωρήσεις αναδόχων από τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος και Πατραϊκός.
Βλέπετε η στροφή των πετρελαϊκών προς τις πράσινες επενδύσεις, είχε και το αντίστοιχο τίμημα στα έσοδα του δημοσίου, καθώς δύο πολυεθνικές αποχώρησαν από τις παραχωρήσεις τους και δύο ελληνικές επέστρεψαν, ως γνωστό στο ελληνικό δημόσιο τα blocks.
Βέβαια, η ΕΔΕΥΕΠ αισιοδοξεί και μέσα από τον οικονομικό της απολογισμό θυμίζει τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών και την πολιτική στήριξη που δόθηκε από τον πρωθυπουργό στο εγχείρημα της έρευνας των ελληνικών κοιτασμάτων.
Λέτε να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους οι εναπομείνασες στη χώρα πετρελαϊκές…;
—
Συνδικαλιστές
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διάθεση πακέτου μετοχών 11% της HELLENiQ ENERGY στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μεταξύ των άλλων, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε από 35,47% σε 31,18% αλλά του έτερου μετόχου της Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) από 47,12% σε 40,41%.
Η αντίδραση των συνδικαλιστών της πρώην ΕΛ.ΠΕ ήταν έντονη και με ανακοινώσεις του σωματείου τους, του ΠΣΕΕΠ, κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης πως «προχωράει στην ‘εξόφληση γραμματίων’ εκποιώντας τον εθνικό πλούτο έναντι πινακίου φακής». Ουσιαστικά αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο.
Και από τα πυρά τους δεν ξεφεύγουν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Από την άλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση, ξεκινώντας από τα αριστερά και καταλήγοντας στα δεξιά, αποδεικνύει με τη στάση της την ανυπαρξία της και την έλλειψη πολιτικής βούλησης σε όλα τα θέματα».
Η απεργία που έγινε αργία…
Και προς το τέλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΠΣΕΕΠ όπως είναι αναμενόμενο αναγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις: «Εν τέλει, τις τύχες μας ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες πολίτες τις έχουμε μόνοι μας στα χέρια μας. Για το λόγο αυτό προκηρύξαμε απεργιακές κινητοποιήσεις ως εξής : 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου 2023 καθώς και από 2 Ιανουαρίου έως και 6 Ιανουαρίου 2024…»
Πάντως, όσο κι αν είναι κάποιος καλόπιστος, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει το γεγονός πως οι ημέρες των απεργιών αν προστεθούν με εκείνες των εορταστικών αργιών βγάζουν ένα υπέροχο δεκαπενθήμερο διακοπών…
Τελικά, ο ελληνικός συνδικαλισμός, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν αλλάζει…
Latest News
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία
«Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα», όσα θα πουν οι εισηγμένες στο Λονδίνο, o «Σόλωνας» στη Λιθουανία, πικρός ο καφές, η «μάχη» του Χατζημηνά
Antoine Armand