Ηχηρό γύρο εξαγορών στον κλάδο και ανακάτεμα της τράπουλας στο χώρο της διασκέδασης και των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να προκαλέσει, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, μεγαντίλ μεταξύ της Warner Bros Discovery και της Paramount Global.

Με τη Warner να ελέγχει μεταξύ άλλων τα δίκτυα CNN και HBO και την Paramount να έχει δικαιώματα για ταινίες με μεγάλη επιτυχία στα box office αλλά και το ειδησεογραφικό κανάλι CBS News, ένας τέτοιος γάμος θα έφερνε τα πάνω κάτω στο χώρο όπου ανταγωνίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κι άλλα πολλά ηχηρά ονόματα όπως η Netflix, η Disney Entertainment, η Apple και η Amazon.

Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει ότν έγινε γνωστό ότι η Warner Bros Discovery και η Paramount Global πραγματοποίησαν προκαταρκτικές συνομιλίες κορυφής στη Νέα Υόρκη, για πιθανή συγχώνευση με στόχο τη βελτίωση την αύξηση της κερδοφορίας τους η οποία έχει δεχτεί πλήγμα από το μεγάλο ανταγωνισμό που εκδηλώνεται στη μετάδοση περιεχομένου μέσω ροής («streaming»). Εκεί ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες είναι και το Netflix.

Apple – Paramount: Συζητούν την ομαδοποίηση των υπηρεσιών streaming

Οι δύο εταιρείες δείχνουν να ενδιαφέρονται για ένα πιθανό τέτοιο ντιλ επειδή βλέπουν να μειώνεται το μερίδιό τους στην αγορά καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν ακυρώσει συνδρομές στην καλωδιακή τηλεόραση και έχουν στραφεί σε συνδρομές νέας γενιάς υπηρεσιών ροής (streaming). Οι τελευταίες συνεπάγονται αυξημένο κόστος για τις εταιρείες που τις παρέχουν, κόστος το οποίο αυξάνεται συνεχώς –όπως και ο ανταγωνισμός.

Όπως μετέδωσε πρώτα ο ιστότοπος Axios, ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros Discovery, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ομόλογό του στην Paramount Global, Μπομπ Μπάκις, για να συζητήσουν μια τέτοια πιθανή συμφωνία. Επίσης ο Ζάσλαβ φερόταν να είχε μιλήσει και με την πρόεδρο της Paramount, Σάρι Ρέντστοουν, της οποίας η οικογενειακή επιχείρηση έχει τον έλεγχο της Paramount.

Τα σενάρια ενός μεγαντίλ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, οι δύο μάνατζερ συζήτησαν «τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες τους θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται», όπως αναφέρεται. Για παράδειγμα, η κύρια υπηρεσία ροής κάθε εταιρείας -Paramount+ και Max- θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την άλλη για να ανταγωνιστούν καλύτερα το Netflix και τη Disney+.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Warner θα αγόραζε την Paramount Global ή τη μητρική της εταιρεία, την National Amusements. Πηγή του Axios ανέφερε ότι και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Η Warner φέρεται επίσης να έχει προσλάβει τραπεζίτες για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας.

Τα σενάρια δεν τελειώνουν εδώ. Η Warner θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μεγάλο δίκτυο διεθνούς διανομής της για να ενισχύσει τις πωλήσεις περιεχομένου της Paramount. Επίσης τα προγράμματα παιδικού προγραμματισμού της Paramount θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα για τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Warner στο streaming. Το CBS News θα μπορούσε να συνδυαστεί με το CNN για να δημιουργηθεί νέα παγκόσμια δύναμη στη μετάδοση ειδήσεων. Τα αστυνομικά δράματα του CBS, όπως το “NCIS” και το “Criminal Minds”, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα προγράμματα Investigation Discovery το TruTV αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Όλα είναι ανοικτά

Οι συνομιλίες μεταξύ Warner Bros Discovery και Paramount Global ήταν προκαταρκτικές και μπορεί να μην καταλήξουν σε «γάμο» ανέφεραν πηγές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όμως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρωθεί μια τέτοια μεγάλη συγχώνευση θα πρέπει να δοθεί μεταξύ άλλων έγκριση από τις ομοσπονδιακές εποπτικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παρέμβει πολλές φορές για να μην αποκτήσουν κάποιες εταιρείες μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Σύμφωνα με διεθνείς πηγές πάντως, τα στελέχη της Warner Bros πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια συγχώνευση και να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή