Αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ο στόχος της Ρώμης για το έλλειμμα του 2023 μπορεί να επιτευχθεί εξέφρασε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, λόγω των δαπανηρών φορολογικών κινήτρων για το «πρασίνισμα» των κατοικιών.

Ιταλία: Η αγορά των Χριστουγέννων περιμένει 8 δισ. από τους καταναλωτές

Η κυβέρνηση ανέβασε τον Σεπτέμβριο τον στόχο για το έλλειμμα του 2023 στο 5,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από 4,5%, με τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στους κρατικούς λογαριασμούς να επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις του λεγόμενου προγράμματος «superbonus».

Το πρόγραμμα superbonus

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε το 2020 και επεκτάθηκε υπό τον προκάτοχο της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Μάριο Ντράγκι. Πλέον το κόστος του superbonus αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρόλο που η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να το περιορίσει.

Πρόκειται για ένα είδος φορολογικής πίστωσης που αρχικά εισήχθη το 2020 με την ονομασία Ecobonus 110%.

Με το εν λόγω πρόγραμμα το 110% του κόστους ανακαίνισης μιας κατοικίας εξέπιπτε από τη φορολογητέα ύλη του ιδιοκτήτη, εφόσον οι ανακαινίσεις αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν τα κτίρια πιο «πράσινα» και βιώσιμα. Αυτό περιλαμβάνει έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας, την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρικής κινητικότητας ή για να γίνουν τα κτίρια πιο ανθεκτικά στους σεισμούς. Η έκπτωση φόρου 110% ίσχυε για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν έως τις 30 Ιουνίου 2022.

«Έχουμε πρόβλημα»

«Έχουμε πρόβλημα με τη διατήρηση του ελέγχου των δημόσιων λογαριασμών», δήλωσε ο Τζορτζέτι στους δημοσιογράφους στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, τη Γερουσία.

Ερωτηθείς αν θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για το έλλειμμα, ο Giorgetti είπε ότι χρειάζεται νέα στοιχεία για να απαντήσει στο ερώτημα.

«Περιμένουμε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις σχετικά με το κόστος», είπε, προσθέτοντας: «Κάθε μήνας του superbonus μας κοστίζει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή