Άδεια παραγωγής φυσικού αερίου για 30 χρόνια στα ανοικτά της Βενεζουέλας έλαβαν η Shell και η National Gas Company (NGC) του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις έπειτα από συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις εκλογές

Η Βενεζουέλα, η Shell και η NGC υπέγραψαν την Πέμπτη στο Καράκας την άδεια για το έργο Dragon μετά από άδεια των ΗΠΑ που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τις πρώτες εξαγωγές της χώρας του ΟΠΕΚ από τα τεράστια υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει.

Την άδεια υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας του Τρινιντάντ Στιούαρτ Γιανγκ και ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Πέδρο Τελέτσεα.

Η άδεια προβλέπει την σε αρχικό στάδιο παραγωγή 185 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα που θα σταλεί στο Τρινιντάντ για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πετροχημικών, ανέφερε η PDVSA σε ανακοίνωσή της.

Τα κοιτάσματα

Το Dragon και τρία γειτονικά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν από την PDVSA και τα αποθέματά του επιβεβαιώθηκαν πριν από μια δεκαετία. Η εταιρεία εγκατέστησε κάποιες υποδομές, έκανε δοκιμές παραγωγής και άρχισε να κατασκευάζει έναν αγωγό φυσικού αερίου προς τις ακτές της Βενεζουέλας. Αλλά το έργο δεν αναπτύχθηκε εμπορικά λόγω έλλειψης εταίρων, επενδύσεων και, πιο πρόσφατα, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η Βενεζουέλα προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της, τα μεγαλύτερα στη Λατινική Αμερική, για να συμπληρώσει τα έσοδά της από τις εξαγωγές αργού και καυσίμων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της χώρας σε σκληρό νόμισμα.

Τον Οκτώβριο η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας, εκδίδοντας άδεια διάρκειας 6 μηνών που επιτρέπει στην PDVSA να εξάγει αργό και φυσικό αέριο στις αγορές που έχει επιλέξει, να λαμβάνει ξένες επενδύσεις και έσοδα σε μετρητά. Η άδεια εξαρτάται από την εκπλήρωση μιας συμφωνίας με την αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή