Τάση υποχώρησης καταγράφουν στην αρχή της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από τις πιέσεις που ασκεί η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για παράταση των εθελοντικών περικοπών από μεμονωμένες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, την αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης καυσίμων, αλλά και τον κίνδυνο διαταραχών στην αδιάλειπτη προσφορά λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολ. οι τιμές αν ο ΟΠΕΚ τηρήσει τις αποφάσεις του

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 0,6%, ή 49 σεντς, στα 78,39 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργούήταν στα 73,65 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 0,6% ή 42 σεντς.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω του σκεπτικισμού των επενδυτών σχετικά με το βάθος των περικοπών της προσφοράς από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, και την ανησυχία για την υποτονική παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είχαν εθελοντικό χαρακτήρα, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν οι παραγωγοί θα τις εφαρμόσουν πλήρως ή όχι.

Οι γεωπολιτικοί προβληματισμοί βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών καθώς οι μάχες ξεκίνησαν ξανά στη Γάζα.

Τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ την Κυριακή, καθώς η Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με drone και πυραύλους σε δύο ισραηλινά πλοία στην περιοχή.

Η επανέναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τροφοδότησε την ανοδική δυναμική για τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng στο Reuters.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση προς το παρόν λόγω της απογοητευτικής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Teng.

Οι εξέδρες πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά πέντε, στις 505 συνολικά, αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes (BKR.O) στην τελευταία έκθεσή της.

Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, οι δυτικές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειες επιβολής του πλαφόν των 60 δολαρίων  στις θαλάσσιες αποστολές, με την Ουάσιγκτον να επιβάλλει την προηγούμενη Παρασκευή πρόσθετες κυρώσεις σε τρεις εταιρείες και τρία πετρελαιοφόρα.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να «παύσει» την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Βενεζουέλα, που αποτελεί μέλος του ΟΠΕΚ, τις επόμενες ημέρες, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην απελευθέρωση των Βενεζουελανών πολιτικών κρατουμένων και των «αδικαιολόγητα κρατουμένων Αμερικανών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities