Η Κομισιόν εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών  για τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται όπως αυτό της στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών (Γέφυρα) και το αντίστοιχο της προστασίας που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους  ενήμερους δανειολήπτες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων μετά τέλος αυτών των προγραμμάτων.

Μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων στις μικρότερες τράπεζες

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, το νέα σχήμα του «Ηρακλή» που θα λανσαριστεί θα έχει ως στόχο το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών μικρότερων τραπεζών οι οποίες έχουν ποσοστά κόκκινων δάνειων μεγαλύτερα από αυτά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η επιτροπή μάλιστα αναφέρει πως η αποτελεματική μείωση των NPLs εξαρτάται από 2 σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, από τις αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων  από τους servicers αλλά και από τη πώληση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά, κάτι που θα μειώσει και  τον κίνδυνο των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Κομισιόν προς Ελλάδα: Προσοχή με τα κόκκινα δάνεια και οφειλές, εύσημα για ΑΕΠ

Δεν θα «βρέχει» συνεχώς κέρδη

Οι τράπεζες σύμφωνα με την έκθεση επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκιακών περιθωρίων που ενίσχυσε την κερδοφορία τους, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες. Και οι τέσσερις συστημικές  τράπεζες συνέχισαν  να σημειώνουν σταθερά κέρδη στο πρώτο  μισό του 2023, αλλά η κερδοφορία δεν αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα καθώς θα υπάρξει πίεση από το αυξανόμενο κόστος της χρηματοδότησης, το αυξανόμενο μερίδιο των προθεσμιακών λογαριασμών στο  μείγμα των καταθέσεων, λόγω και των δυνητικά υψηλότερων προβλέψεων  στους ισολογισμούς τους. Η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών βελτιώθηκε το 2022, αλλά παραμένει η ανησυχία για την ποιότητα του κεφαλαίου. Τα κέρδη βοήθησαν στην αύξηση του κεφαλαίου δείκτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι δείκτες διαμορφώθηκαν σε 14,4% και 17,4% αντίθετα σε 13,6% και 16,2% στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις καθώς η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παραμένει από τις χαμηλότερες  στην ΕΕ και η ποιότητα των κεφαλαίων  συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

Ποιότητα κεφαλαίων με ερωτηματικά

Ναι μεν οι  τράπεζες έχουν πολύ καλύτερη κεφαλαιακή θέση, ωστόσο, η ευρωπαϊκή επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών καθώς τα κεφάλαιαά τους υψηλό μερίδιο αναβαλλόμενου φόρου ενώ και σημαντικό μερίδιο των assets των τραπεζών συνδέεται με ελληνικά ομόλογα (το 9,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις