Καθώς πλησιάζει στην ηλικία της συνταξιοδότησης, η 58χρονη Μισέλ Γουάιφεν δεν σκέφτεται να «κόψει μαχαίρι» την εργασία. Η διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών στην εταιρεία μάρκετινγκ HireClix είπε στο Forbes ότι έχει φτάσει στο πιο ευχάριστο κομμάτι της καριέρας της, που αισθάνεται πιο αυτόνομη και την εκτιμούν, και επέλεξε ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται “flexirement”, το οποίο θα της επιτρέπει να εργάζεται λιγότερες ώρες διατηρώντας παράλληλα την υγειονομική της κάλυψη. «Η ηλικία μου είναι απλώς ένας αριθμός», λέει. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βγω από την πόρτα αύριο».

Αν και ορισμένα Gen X πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης και όλοι οι Baby Boomers θα συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2030, όλο και περισσότεροι συνεχίζουν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία.

Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας έκθεσης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το Pew Research Center, η οποία δείχνει ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς (19%) ηλικίας 65 ετών και άνω απασχολούνταν φέτος, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που εργάζονταν το 1987.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την ανάλυση του Pew.

«Δεν είναι μόνο ότι έχουμε περισσότερους ηλικιωμένους σήμερα. Είναι ότι πλέον παραμένουν στην αγορά εργασίας περισσότεροι από αυτή την ηλικιακή ομάδα από ό, τι στο παρελθόν», είπε στο Forbes ο Ρίτσαρντ Φράι, ανώτερος ερευνητής στο Pew Research Center και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Οι διευρυμένες παροχές εργοδοτών, όπως τα προνόμια που απευθύνονται σε ηλικιωμένους εργαζομένους ή τα προγράμματα σταδιακής συνταξιοδότησης όπως αυτό στο HireClix, είναι ένας λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα, λένε οι ειδικοί. Τα προγράμματα σταδιακής συνταξιοδότησης επιτρέπουν στους ηλικιωμένους εργαζόμενους να μειώσουν το ωράριο, ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποιους μισθούς και επιδόματα.

Περίπου το 36% των εταιρειών που συμμετείχαν σε έρευνα από την εταιρεία συμβούλων ανθρώπινων πόρων Mercer το 2022 δήλωσαν ότι τώρα προσφέρουν τέτοια προγράμματα παραμονής μετά την συνταξιοδότηση. Άλλοι εισάγουν προνόμια όπως άδεια για παππού και γιαγιά μετ’ αποδοχών, που προσφέρει ο τεχνολογικός γίγαντας Cisco, ή προνόμια εμμηνόπαυσης, όπως πρόσβαση σε ειδικούς για την υγεία των γυναικών σε εταιρείες όπως η Microsoft.

Κίνητρο τα ασφαλιστικά προγράμματα

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες πίσω από την αύξηση των ηλικιωμένων υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο υγιείς, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν όλο και πιο οξύ οικονομικό πρόβλημα. Ο πληθωρισμός, οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και τα «λιγότερο γενναιόδωρα» επιδόματα Κοινωνικής Ασφάλισης, λέει ο Φράι, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται υποχρεωμένοι να εργάζονται περισσότερο.

Πολλοί φοβούνται μήπως ξεμείνουν από χρήματα στα τελευταία τους χρόνια, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής. Οπότε αυτό αποτελεί σοβαρό κίνητρο για να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται για να αποπληρώσουν φοιτητικά δάνεια δεκαετίες αργότερα ή γιατί πρέπει να φροντίσουν τα εγγόνια τους, ή εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους λόγω απρόοπτων γεγονότων, όπως η πανδημία.

Για άλλους η εργασία είναι περισσότερο ένα μέσο για να παραμείνουν απασχολημένοι με κάτι οικείο ή ευχάριστο.

Το ποσοστό έχει τριπλασιαστεί από το 1987

Το ποροστό της συμμετοχής των ηλικιωμένων εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1987, αντιστοιχώντας στο 7% όλων των μισθών και ημερομισθίων που καταβάλλονται από τους εργοδότες των ΗΠΑ φέτος, όπως προκύπτει από ανάλυση της Pew.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι κερδίζουν επίσης περισσότερα σήμερα και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ηλικιωμένων και των νεότερων εργαζομένων έχει μειωθεί.

Χαρακτηριστικά, το 1964, οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω κέρδιζαν μόλις το 19% του μέσου μισθού των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 64 ετών, σύμφωνα με την Pew, επειδή εργάζονταν λιγότερες ώρες ή ήταν λιγότερο μορφωμένοι.

Σήμερα, ο μέσος ηλικιωμένος εργαζόμενος βγάζει το 80% της αμοιβής των νεότερων εργαζομένων. Περίπου το 44% των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου σήμερα, ποσοστό παρόμοιο με τους εργαζόμενους ηλικίας 25 έως 64 ετών και από 18% το 1987, σύμφωνα με την έρευνα του Pew.

Από άλλη πρόσφατη έρευνα της Pew Research Center, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από την εργασία σε σύγκριση με τους νεότερους. Τα δύο τρίτα των εργαζομένων 65 ετών και άνω ανέφεραν ότι είναι εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένοι με τη συνολική τους εργασία — υψηλότερο από το 55% μεταξύ 50 και 64 ετών, 51% μεταξύ 30 και 49 ετών και 44% μεταξύ 18 και 29 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή