Ο Όμιλος McLaren ίσως να απέχει μέρες από την απόκτηση νέου ιδιοκτήτη. Οι μέτοχοι της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίες supercar ενέκριναν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν, Mumtalakat Holding Company, να αναλάβει τα ηνία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία θα αποκτήσει επίσης τον έλεγχο της ομάδας Formula 1 του κατασκευαστή, που είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος του πρωταθλήματος, ως μέρος της συμφωνίας.

Formula 1: Η μεγάλη στροφή των επενδυτών και το παράδειγμα της Aston Martin

Το σχέδιο του επενδυτικού ταμείου προϋποθέτει πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα το Woking της Αγγλίας, η οποία κατέχει τη McLaren Automotive και τη McLaren Racing (η οποία επίσης ανταγωνίζεται στο INDYCAR), σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου. Θα εισαγάγει μια βελτιωμένη δομή μετοχών και διαδικασία διακυβέρνησης που θα διευκολύνει την επέκταση της McLaren σε άλλες αγορές στο μέλλον. Θα επιτρέψει επίσης στο fund, το οποίο είναι ήδη ο πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο, κάτι που, σύμφωνα με το Sky Sports, θα μπορούσε να συμβεί μόλις αυτή την εβδομάδα.

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι ένα σημαντικό βήμα στον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό του Ομίλου και παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα από την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε την προσφορά προϊόντων και την παρουσία της επωνυμίας μας», δήλωσε στο Bloomberg ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου McLaren, Πολ Γουόλς.

Δεν είναι έκπληξη…

Η κίνηση δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει δώσει προσοχή στην πρόσφατη περιουσία του Ομίλου McLaren, ο οποίος πούλησε 2.500 οχήματα πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι κατασκεύασε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά supercar που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, η εταιρεία είχε χρηματοοικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια και έπρεπε να ζητήσει μετρητά από τους μετόχους πολλές φορές.

Η εταιρεία «έκαψε» 267 εκατομμύρια λίρες, ή περίπου 339 εκατομμύρια δολάρια, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό έχει αποδοθεί, εν μέρει, στην πώληση λιγότερων οχημάτων και στην ύπαρξη περισσότερων αποθεμάτων.

Πέρυσι, η εταιρεία πούλησε 54 οχήματα από τη συλλογή vintage αυτοκινήτων της στη Mumtalakat για να συγκεντρώσει μετρητά. Αυτό αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς ένας από τους πολλούς προδρόμους της κίνησης αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό της στη McLaren αφού αγόρασε μετοχές αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων και εγγυήσεις από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και την Ares Management. Αυτή η κίνηση αύξησε το μερίδιο του ταμείου στην εταιρεία σε σχεδόν 60%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή