Η πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου της ομάδας Formula 1 της Aston Martin σηματοδοτεί μια ακόμα αλλαγή στους επενδυτές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το άθλημα.

Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Λόρενς Στρολ πούλησε ένα μερίδιό του στην αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Arctos Partners, η οποία έχει επίσης μερίδια στην Boston Red Sox και στην Fenway Sports Group, του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ.

Η πώληση, η οποία αποτίμησε την ομάδα της F1 σε περίπου 1 δισεκατομμύριο στερλίνες (1,2 δισ. δολάρια), οδήγησε σε αύξηση των μετοχών της Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc έως και 6,3% την Παρασκευή, ανεβάζοντας τα κέρδη φέτος στο +44%.

Διαφημιστικό… ράλι για τη F1

Η F1 γνώρισε ένα κύμα ενδιαφέροντος λόγω μιας συντονισμένης παγκόσμιας ώθησης από τον ιδιοκτήτη Liberty Media Group, παράλληλα με την απροσδόκητη επιτυχία της σειράς του Netflix Drive to Survive.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν μερίδια σε ομάδες της F1, οι οποίες ιστορικά αντάλλασσαν χέρια για μόλις 1 στερλίνα και αποτελούσαν προνόμιο πλούσιων οπαδών αγώνων που ήταν πρόθυμοι να επιδοτούν ένα άθλημα γνωστό για τις συγκινήσεις του περισσότερο παρά για τις οικονομικές αποδόσεις του.

Αφού η McLaren Racing αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες το 2020, η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών MSP Sports Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 240 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα, μαζί με την UBS O’Connor, θυγατρικό hedge fund της ελβετικής επενδυτικής τραπεζικής UBS, αποτιμώντας την αξία της ομάδας στα 560 εκατομμύρια στερλίνες.

Επενδυτές, όπως η Otro Capital, η RedBird Capital Partners και η Ineos του δισεκατομμυριούχου Jim Ratcliffe, έχουν επίσης επενδύσει σε ομάδες F1 τα τελευταία χρόνια.

Δέλεαρ η αγορά των ΗΠΑ

Μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού που επέδειξαν οι επενδυτές οφειλόταν στη δυνατότητα που τους δίνονταν να αξιοποιήσουν την αγορά των ΗΠΑ, που παραδοσιακά δεν είναι κόμβος της F1. Ο Stroll είπε στο Bloomberg την Παρασκευή ότι η πώληση του μεριδίου της F1 έγινε εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η Arctos ήταν επενδυτής στις ΗΠΑ με ένα ευρύ φάσμα αθλητικών επενδύσεων.

«Βρίσκονται στις ΗΠΑ, κάτι που είναι υπέροχο για εμάς», είπε ο Στρολ

Η συμφωνία έρχεται την παραμονή του πολυδιαφημισμένου Γκραν Πρι του Λας Βέγκας αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο έχει ήδη μικτές κριτικές.

Ο Στρολ συνεχίζει να προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση στον κατασκευαστή που είναι συνώνυμος με τα αυτοκίνητα του James Bond, την οποία διέσωσε το 2020. Από τότε που εντάχθηκε ο Stroll, ο όμιλος πραγματοποίησε πολλαπλές αυξήσεις κεφαλαίου και έφερε επενδυτές όπως το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιούνιο, ανακοίνωσε μια σύνδεση στην τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων με την Lucid Group Inc., η οποία υποστηρίζεται επίσης από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η ομάδα της F1 δεν ανήκει στον εισηγμένο όμιλο, αλλά η απόφαση να μπει στο άθλημα ήταν ένα «μεταμορφωτικό» εργαλείο μάρκετινγκ για την εταιρεία, είπε ο Stroll σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τον περασμένο μήνα.

Οι ισχυρές επιδόσεις της F1 ήταν ένα όφελος για την εισηγμένη εταιρεία, παρόλο που λειτουργεί ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Anthony Dick, αναλυτή της Oddo.

«Συνήθως όταν έχουν ισχυρά αποτελέσματα στις πίστες της Formula 1, αυτό μεταφράζεται σε μια πιο εμπορική δραστηριότητα», είπε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Στρολ πούλησε μετοχές στην ομάδα της F1, για την οποία οδηγεί ο γιος του Lance. Ο άλλος οδηγός F1 της Aston Martin – ο Fernando Alonso – είναι αυτή τη στιγμή τέταρτος στη βαθμολογία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι