Σε κατακόρυφη αύξηση των δωρεών τους προς πολιτικούς των ΗΠΑ προχώρησαν οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Όπως γράφουν οι Financial Times, εταιρείες όπως η Coinbase, ο πάροχος stablecoin Circle και η a16z, ο επενδυτικός βραχίονας κρυπτονομισμάτων των επενδυτών venture capital Andreessen Horowitz, διοχετεύουν περισσότερα κεφάλαια σε υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Στο ίδιο μήκος κύματος και υψηλού προφίλ επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο Ron Conway, ο Fred Wilson και οι δίδυμοι Winklevoss.

Αυτή την εβδομάδα η Coinbase, η Circle και η a16z ήταν μεταξύ των εταιρειών που έβαλαν 78 εκατομμύρια δολάρια στο Fairshake, ένα ομοσπονδιακό super Pac που μπορεί να πάρει απεριόριστα χρήματα από εταιρείες και ιδιώτες για να δαπανήσει σε εκλογές, για να κατευθυνθεί στην «ηγεσία υπέρ των κρυπτονομισμάτων».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποπολιτικοποιήσουμε την κρυπτογράφηση», δήλωσε ο Faryar Shirzad, επικεφαλής πολιτικής στην Coinbase. «Το λόμπι μας, η δουλειά μας από τη βάση και τώρα το Fairshake θα δημιουργήσει χώρο για δημόσιο διάλογο επί της ουσίας, αντί η βιομηχανία μας να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό ποδόσφαιρο για δημαγωγούς που δεν κατανοούν τα κοινωνικά οφέλη της τεχνολογίας».

Το super Pac σηματοδοτεί ένα πολιτικό βήμα για έναν κλάδο που έχει δαπανήσει συλλογικά μικρά ποσά τα προηγούμενα χρόνια. Η Coinbase προβλέπεται να δαπανήσει μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης φέτος, ενώ η Circle έχει ξοδέψει μόλις 760.000 δολάρια από το 2021, σύμφωνα με δημόσιες καταθέσεις.

Επικριτές

Αλλά η διάθεση στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από επικριτές κρυπτογράφησης, ιδίως την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τη Δημοκρατική γερουσιαστή. Τον Οκτώβριο αυτή και περίπου 100 νομοθέτες έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να καταπολεμηθεί η παράνομη δραστηριότητα κρυπτογράφησης μετά από αναφορές ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είχαν παίξει ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων από μαχητικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

«Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε η Γουώρεν στους Financial Times. «Δεν πρόκειται για έναν κακό ηθοποιό, αλλά για ένα ολόκληρο σύστημα που επιτρέπει τη μεταφορά αξίας χωρίς περιορισμούς».

Οι πολιτικές κρίσεις κατά των κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μετά τη φυλάκιση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News