Η Ρωσία είχε έλλειψη περίπου 4,8 εκατομμυρίων εργαζομένων το 2023 και το πρόβλημα θα παραμείνει οξύ το 2024, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Izvestia , επικαλούμενη ειδικούς και έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Ρωσία απειλεί την οικονομική ανάπτυξη καθώς η Μόσχα διοχετεύει δημοσιονομικούς και φυσικούς πόρους στον στρατό.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων υψηλά καταρτισμένων ειδικών πληροφορικής. Όσοι έφυγαν από τη χώρα είτε διαφώνησαν με τον πόλεμο είτε φοβήθηκαν ότι θα κληθούν να πολεμήσουν σε αυτόν.

Συνεχίζεται το τεχνολογικό brain drain της Ρωσίας – Τι φοβάται το Κρεμλίνο

Οι εκροές εντάθηκαν αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική στρατιωτική επιστράτευση περίπου 300.000 νεοσύλλεκτων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Izvestia, επικαλούμενη τον συγγραφέα της έρευνας, Nikolai Akhapkin, είπε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν απότομα το 2022 και το 2023. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για οδηγούς και εργαζομένους σε καταστήματα.

Κενές θέσεις

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, ο αριθμός των κενών θέσεων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε στο 6,8% μέχρι τα μέσα του 2023, από 5,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

«Εάν επεκτείνουμε τα στοιχεία που παρουσιάζει η Rosstat (η επίσημη υπηρεσία στατιστικών) σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, η έλλειψη εργαζομένων το 2023 θα ανέλθει προσωρινά σε 4,8 εκατομμύρια άτομα», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τη νέα έρευνα. Και σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας Anton Kotyakov είχε πει ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έγιναν έντονα αισθητές στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και των μεταφορών, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε την Τατιάνα Ζαχάροβα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας που φέρει το όνομα του GV Plekhanov ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν πιθανώς το επόμενο έτος, καθώς οι κενές θέσεις για εργάτες εργοστασίων, μηχανικούς, γιατρούς, δασκάλους και άλλα επαγγέλματα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία