Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφηκε ένα μαζικό brain drain, με αιχμή κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο. Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα με την νομοθεσία που προωθεί το Κρεμλίνο αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία.

Έχοντας τη δυνατότητα να εργαστούν από μακριά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής ξεχώρισαν μεταξύ των πολλών Ρώσων που διέφυγαν αφού η Μόσχα έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και των εκατοντάδων χιλιάδων που ακολούθησαν όταν ξεκίνησε η επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας, με υψηλή μόρφωση και ειδίκευση.

Αναλυτές μιλούν πλέον για μαζική απόδραση και ένα εν εξελίξει brain drain, που θα κοστίσει μακροπρόθεσμα στη ρωσική οικονομία το ίδιο ή ίσως πολύ περισσότερο από τις δυτικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι 100.000 ειδικοί πληροφορικής εργάζονται επί του παρόντος για ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Τώρα, όμως αυτό αλλάζει καθώς προωθείται ένας νόμος που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εξ αποστάσεως εργασία για ορισμένα επαγγέλματα.

Κάποιοι βουλευτές, φοβούμενοι ότι περισσότεροι Ρώσοι επαγγελματίες πληροφορικής θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται σε χώρες του ΝΑΤΟ και να μοιράζονται ακούσια ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας, πρότειναν να απαγορεύεται σε ορισμένους ειδικούς πληροφορικής να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Ωστόσο, το Υπουργείο Ψηφιακών Υπηρεσιών είπε τον Δεκέμβριο ότι μια πλήρης απαγόρευση θα μπορούσε να κάνει τις ρωσικές εταιρείες πληροφορικής λιγότερο αποτελεσματικές και λιγότερο ανταγωνιστικές: «Στο τέλος, όποιος μπορεί να προσελκύσει το πιο ταλαντούχο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το εξωτερικό, θα κερδίσει».

«Διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες»

Ενώ πολλοί απογοητευμένοι νέοι Ρώσοι έχουν πάει σε χώρες όπως η Λετονία, η Γεωργία ή η Αρμενία όπου η ρωσική γλώσσα ομιλείται ευρέως, αρκετοί έχουν κάνει ένα μεγαλύτερο άλμα – και έχουν βρεθεί μέχρι την Αργεντινή.

Ο ειδικός πληροφορικής Ρομάν Τούλνοφ, 36 ετών, δήλωσε στο Reuters, ότι δεν σχεδίαζε να επιστρέψει στη Ρωσία σε καμία περίπτωση.

Ήθελα να φύγω εδώ και αρκετό καιρό. Στις 24 Φεβρουαρίου, όλα έγιναν ξεκάθαρα. Κατάλαβα ότι δεν υπήρχε πια ζωή στη Ρωσία» τόνισε.

Υψηλότερη φοροολογία

Νόμο για την εισαγωγή υψηλότερης φορολογίας σε όσους εγκατέλειψαν τη χώρα, ετοιμάζει η κάτω βουλή της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

«Το σωστό είναι να καταργηθούν οι ελαφρύνσεις για όσους έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσική Ομοσπονδία και να καθιερωθεί ένας αυξημένος φορολογικός συντελεστής για αυτούς», έγραψε ο Βολοντίν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για τις κατάλληλες αλλαγές στη νομοθεσία».
Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν φύγει από την χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ασαφής.

Ρωσία: Ποιο νόμισμα θα είναι η «σανίδα σωτηρίας» της για το 2023

Επιστράτευση

Στις αρχές Οκτωβρίου, ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι περίπου 700.000 είχαν τραπεί σε φυγή μετά την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου για επιστράτευση 300.000 ανθρώπων για να πολεμήσουν.

Η κυβέρνηση απέρριψε αυτό το νούμερο εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων 13% της Ρωσίας αφαιρείται αυτόματα από τους εγχώριους εργοδότες. Οι Ρώσοι που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι Ρώσοι φορολογικοί κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν τον φόρο ανεξάρτητα.

«Είναι απολύτως κατανοητό γιατί τράπηκαν σε φυγή», είπε ο Βολοντίν. «Όσοι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος έχουν ήδη επιστρέψει. Οι υπόλοιποι πρέπει να καταλάβουν: η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν υποστηρίζει την πράξη τους και πιστεύει ότι πρόδωσαν τη χώρα, τους συγγενείς και τους φίλους τους».

Μαζική φυγή

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους.

Αρχικά όσοι εναντιώνονταν στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία και στην πολιτική εν γένει του Κρεμλίνου. Έπειτα όσοι προτίμησαν να μην «εγκλωβιστούν» στις δυτικές κυρώσεις. Έπειτα ακολούθησε μια νέα, ακόμη πιο μαζική φυγή μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ ότι μόνο κατά το τελευταίο αυτό κύμα εξόδου μπορεί να έχει φτάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο Vyacheslav Volodin, ο ισχυρός πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου ή της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι επιθυμεί υψηλότερη φορολογία για τους εργαζόμενους που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια