Η πιθανότητα επίτευξης του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό «αυξάνεται σταδιακά» ανέφερε σήμερα Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα, προσθέτοντας ότι πλέον θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής εάν οι προοπτικές βιώσιμης επίτευξης του στόχου του 2% αυξηθούν «επαρκώς».

«Εάν ο κύκλος μεταξύ μισθών και τιμών ενταθεί και η πιθανότητα επίτευξης του στόχου τιμών μας με βιώσιμο και σταθερό τρόπο αυξηθεί επαρκώς, πιθανότατα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής», δήλωσε ο Ουέντα, προσφέροντας το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι σήμερα για την πιθανότητα τερματισμού της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Οι εταιρείες γίνονται πιο ανοιχτές στην αύξηση των μισθών και των τιμών, είπε σε ομιλία του στο επιχειρηματικό λόμπι Keidanren.

Πότε θα πέσει η αυλαία της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία

Ο Ουέντα υπογράμμισε ότι BOJ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή της πολύ χαλαρής νομισματικής της στάσης, λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις της αγοράς.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις οικονομικές εξελίξεις καθώς και τη συμπεριφορά των εταιρειών στον καθορισμό των μισθών και των τιμών, και ως εκ τούτου θα αποφασίσουμε για τη μελλοντική νομισματική πολιτική με τον κατάλληλο τρόπο», είπε.

Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η BOJ θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια εκτός αρνητικού εδάφους το επόμενο έτος, με κάποιους να ποντάρουν σε υψηλότερα επιτόκια ήδη από τον Ιανουάριο.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Τέλος στον κύκλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να βάλει τον Ιανουάριο η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), εκτιμά το 21% από τους 28 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Όλοι οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι στην τελευταία συνεδρίαση για το 2023 η BOJ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της και θα διατηρήσει το βραυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%.

Πάνω από το 80% των οικονομολόγων αναμένει ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, τον βασικό πυλώνα του καθεστώτος νομισματικής διευκόλυνσης.

Η BOJ, που αποτελεί εξαίρεση στις κεντρικές τράπεζες, είναι πιθανό να κλείσει το έτος ως το μεγαλύτερο περιστέρι παγκοσμίως, αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα. Στον αντίποδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πατάνε φρένο στην επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων.

Τέσσερις από τους συμμετέχοντες -Daiwa Securities, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley, Nomura Securities και T&D Asset Management- προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα βάλε τελεία στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της 22ας-23ης Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση