Τέλος στον κύκλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να βάλει τον Ιανουάριο η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), εκτιμά το 21% από τους 28 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Όλοι οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι στην τελευταία συνεδρίαση για το 2023 η BOJ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της και θα διατηρήσει το βραυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%.

Πάνω από το 80% των οικονομολόγων αναμένει ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, τον βασικό πυλώνα του καθεστώτος νομισματικής διευκόλυνσης.

Κεντρικές τράπεζες: «Φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων- Τι προβλέπουν οι αγορές

Η BOJ, που αποτελεί εξαίρεση στις κεντρικές τράπεζες, είναι πιθανό να κλείσει το έτος ως το μεγαλύτερο περιστέρι παγκοσμίως, αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα. Στον αντίποδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πατάνε φρένο στην επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων.

Τέσσερις από τους συμμετέχοντες -Daiwa Securities, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley, Nomura Securities και T&D Asset Management- προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα βάλε τελεία στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της 22ας-23ης Ιανουαρίου.

Τι βλέπουν για το έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων

Οι οικονομολόγοι από την Mitsubishi UFJ Morgan Stanley, JP Morgan και ZKB προβλέπουν ότι η BOJ θα εγκαταλείψει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων (YCC) τον Ιανουάριο. Η Daiwa Securities εκτιμά ότι η BOJ θα παρέμβει ξανά στο YCC, θα αυξήσει τον στόχο καθοδήγησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και θα διατηρήσει το πλαίσιο της πολιτικής για την αποφυγή απότομης αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

«Θα ήταν επιθυμητό ο διοικητής, Καζούο Ουέντα να εκδώσει οδηγία αυτόν τον μήνα προς την ηγεσία της BOJ για να αρχίσει να εξετάζει την άρση του αρνητικού επιτοκίου, ώστε η αγορά να ενημερωθεί εκ των προτέρων, σημειώνει ο Mari Iwashita, επικεφαλής οικονομολόγος της Daiwa Securities για την αγορά. «Ακόμη και με την άρση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων, η BOJ θα εξηγήσει ότι το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι διευκολυντικό» πρόσθεσε.

Στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, πέντε από τους 26, ή το 19%, προέβλεπαν την έναρξη της νομισματικής σύσφιγξης τον Ιανουάριο.

Ο Ουέντα έχει πει ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια «ακόμη πιο δύσκολη» κατάσταση στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2024, ταρακουνώντας τις αγορές, καθώς οι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματα ότι επίκειται αλλαγή πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής