Η επιρροή της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Κίνας έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς το Πεκίνο εντείνει την προσπάθεια να συγκεντρώσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στις χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ορισμένες από τις εξουσίες που κατείχε στο παρελθόν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχουν αναληφθεί από ένα κομματικό εποπτικό όργανο και μια ανανεωμένη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, καθώς το Πεκίνο επαναφέρει το αναπτυξιακό του μοντέλο.

Ενώ η κεντρική τράπεζα διατηρεί ζωτικό ρόλο στις καθημερινές αγορές χρήματος, ο διοικητής της κατατάσσεται τώρα χαμηλότερα στην κομματική ιεραρχία από τους επικεφαλής ορισμένων από τις τράπεζες που κάποτε έλεγχε η PBoC.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα μειώσουν την επιρροή της PBoC στη χάραξη εσωτερικής πολιτικής καθώς και τον ρόλο της ως κανάλι επικοινωνίας με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές και τις αγορές.

Ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία της Κίνας το 2024, βλέπουν κρατικοί αξιωματούχοι

«Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της νέας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής είναι η μειωμένη θέση της PBoC», δήλωσε ο George Magnus, συνεργάτης στο China Centre του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές τάσεις της PBoC» ήταν «ένα είδος δούρειου ίππου που επέτρεψε στην κυβέρνηση να πειραματιστεί με την οικονομική απελευθέρωση και . . . να ενσωματώσει άλλους μηχανισμούς προσανατολισμένους στην αγορά [μέσα] σε ένα σύστημα κυριαρχίας του κράτους».

Στο περιθώριο

Τώρα, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ωθείται στο περιθώριο καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει την αργή ανάπτυξη μετά την πανδημία και την αυξανόμενη κρίση χρέους που πλήττει τον τομέα των ακινήτων και τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Η PBoC ιδιαίτερα ήταν αρκετά προσεκτική σχετικά με την επιστροφή στο παλιό βιβλίο των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από πιστώσεις ως τρόπο για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε ένας ξένος ακαδημαϊκός που συναντήθηκε πρόσφατα με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ρυθμιστές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Pan Gongsheng, του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ η κεντρική τράπεζα λειτουργούσε πάντα υπό την αιγίδα του Κρατικού Συμβουλίου ή του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας, η εξουσία της σε χρηματοοικονομικά θέματα ήταν σταθερά εδραιωμένη. Θεωρήθηκε ως εστία ταλέντων στον μηχανισμό χάραξης πολιτικής της Κίνας, με τους τεχνοκράτες να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών κανονισμών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Μεταρρυθμιστές όπως ο πρώην κυβερνήτης Zhou Xiaochuan, ο οποίος ηγήθηκε της τράπεζας για 15 χρόνια από το 2002, δημιούργησαν επίσης στενές προσωπικές σχέσεις με ξένους ομολόγους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson.

Αλλά από τον Μάρτιο το Πεκίνο έθεσε στην πραγματικότητα την PBoC υπό τον έλεγχο ενός εποπτικού οργάνου υπό την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος – της Κεντρικής Οικονομικής Επιτροπής – η οποία έχει σχεδόν 100 υπαλλήλους που επιβλέπουν τις οικονομικές υποθέσεις.

Ο He Lifeng, αντιπρόεδρος της χώρας και νέος οικονομικός και οικονομικός τσάρος της χώρας, διευθύνει το γραφείο της CFC, η οποία θα έχει λόγο στα κορυφαία ραντεβού στην PBoC.

Και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις αναφέρεται στον Li Qiang, τον πρωθυπουργό της Κίνας, τον επίσημο επικεφαλής της CFC και τον de facto ανώτατο αξιωματούχο που είναι υπεύθυνος για την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές υποθέσεις της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει επίσης δημιουργήσει την Εθνική Διοίκηση του Χρηματοοικονομικού Κανονισμού – μια ανανεωμένη έκδοση της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών και των ασφαλίσεων – για να επιβλέπει όλες τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες εκτός από τη βιομηχανία κινητών αξιών.

Η NAFR θα απορροφήσει περισσότερα από 1.600 υποκαταστήματα της PBoC σε επίπεδο περιφέρειας, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τη διαδικασία. Η κεντρική τράπεζα είχε 1.761 τέτοια υποκαταστήματα στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή