Συνολικά πρόστιμα 20,4 εκατ. δολαρίων (26,5 δισεκατομμυρίων γουόν) επέβαλαν οι αρμόδιες αρχές της Νότιας Κορέας στην BNP Paribas, στην εγχώρια χρηματιστηριακή της μονάδα και την HSBC, για «γυμνές» ανοικτές πωλήσεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, στη BNP Paribas επιβλήθηκε πρόστιμο 11 δισεκατομμυρίων γουόν για την πρακτική που είναι παράνομη στη χώρα, ενώ η τοπική μεσιτεία της αντιμετωπίζει πρόστιμο 8 δισεκατομμυρίων γουόν.

Στην HSBC επιβλήθηκε πρόστιμο 7,5 δισεκατομμυρίων γουόν για γυμνό short-selling.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε δύο παγκόσμιες τράπεζες και μία από τις τοπικές μονάδες των εταιρειών, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία.

«Οι παραβιάσεις ήταν ένα σοβαρό θέμα που πλήττει την τάξη της αγοράς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Οι «γυμνές» συναλλαγές ανοικτών πωλήσεων από τα τρία μέρη, οι οποίες διήρκεσαν για μήνες, θεωρήθηκαν «σκόπιμες», πρόσθεσε.

Η αρμόδια αρχή θα ζητήσει επίσης από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τις δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Νότια Κορέα προσανατολιζόταν σε συνολικά πρόστιμα τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων γουόν από την BNP Paribas και την HSBC για «γυμνές» ανοικτές πωλήσεις.

Η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια των αρχών της Νότιας Κορέας να εξαλείψουν τους παράνομους short-sellers από το τοπικό χρηματιστήριο. Έχει προηγηθεί τον Νοέμβριο ανακοίνωση για την πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων έως τα τέλη Ιουνίου 2024. Η ρυθμιστική αρχή είχε δηλώσει τότε ότι είχε ανακαλύψει «μαζικές» παράνομες γυμνές ανοικτές πωλήσεις από παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.

Η αρχή FSC επέβαλε πρόσφατα συνολικά πρόστιμα 2 δισεκατομμυρίων γουόν σε τρία παγκόσμια hedge funds για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ανοικτών πωλήσεων και των αθέμιτων συναλλαγών. Σύμφωνα με το Bloomberg ένα από αυτά ήταν η Segantii Capital Management.

Νωρίτερα μέσα στο 2023, επιβλήθηκε πρόστιμο 3,9 δισεκατομμυρίων γουόν στην Erste Asset Management, η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών που αντιμετώπισαν μεγαλύτερα πρόστιμα βάσει των νέων και πιο αυστηρών κανόνων για τις ανοικτές πωλήσεις.

Η δημόσια αντίληψη για τα short-sellers στην Κορέα παραμένει βαθιά αρνητική, με τους τοπικούς traders να έχουν εκφραστεί κατά καιρούς έντονα ενάντια σε αυτές τις πρακτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή